Filipinler Mindanao’da 7,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Bölgede 1 metrelik dalgalar oluştu, tsunami uyarısı yapıldı ve halk yüksek yerlere tahliye ediliyor.
Filipinler’in güneyindeki Mindanao adasında 7,8 büyüklüğünde yıkıcı bir deprem meydana geldi. Sarsıntının ardından bölgede yaklaşık 1 metrelik dalgalar gözlemlenirken, yetkililer halkı yüksek yerlere tahliye olmaya çağırdı.
ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS), depremin merkez üssünün Sarangani iline bağlı Kablalan ilçesinin 26 kilometre güneybatısı olduğunu açıkladı. Deprem, 55,2 kilometre derinlikte kaydedildi.
Sarsıntının ardından büyüklükleri 4,6 ile 6,5 arasında değişen 10 artçı sarsıntı yaşandı. Bu durum, bölgede ve komşu ülkelerde tsunami riskine dair endişeleri artırdı.
Filipinler Volkanoloji ve Sismoloji Enstitüsü Direktörü Teresito Bacolcol, Associated Press’e (AP) yaptığı açıklamada, Sultan Kudarat ve Sarangani illerindeki tsunami gözlem istasyonlarının karada 1 metrelik dalgalar tespit ettiğini belirtti.
Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr., ülkenin tsunamiye karşı savunmasız bölgelerinde yaşayan vatandaşlara derhal daha yüksek yerlere gitmeleri yönünde acil çağrıda bulundu. Hükümetin müdahale ekiplerinin hazır bekletildiği bildirildi.
Malezya Meteoroloji Dairesi de ülkenin Borneo adasındaki Sabah eyaleti için tsunami uyarısı yayınladı.
Reklam & İşbirliği: [email protected]