ABD ve İran arasındaki kritik mutabakat, İsviçre’nin Bürgenstock kasabasında imzalanacak. Anlaşma süreci ve Trump’ın açıklamaları dikkat çekiyor.
ABD ile İran arasındaki önemli bir mutabakatın İsviçre’nin Bürgenstock kasabasında imzalanacağı doğrulandı. İsviçre Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, anlaşmanın imzalanması için gerekli diplomatik ve pratik koşullar sağlandı.
Anlaşma görüşmelerinin sürdürülmesi ve taraf heyetlerinin İsviçre’ye ulaşımının kolaylaştırılması amacıyla İsviçre, son günlerde ABD, İran, Pakistan ve Katar ile yakın temas halinde oldu. Bürgenstock kasabası, hem Pakistan ve Katarlı arabulucular hem de ABD ve İran tarafından önerildi. İsviçre, bu süreçte üstlendiği arabulucu rolüyle dikkat çekiyor.
İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Mecid Taht Revançi, resmi imza töreninde İran Meclis ve Müzakere Heyeti Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf ile ABD Başkan Yardımcısı JD Vance’in hazır bulunacağını belirtti.
ABD Başkanı Donald Trump, G7 Zirvesi marjında Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani ile yaptığı görüşmede, İran ile yapılan anlaşmanın ikinci aşamaya geçtiğini ve bu aşamanın daha kolay olacağını ifade etti. Trump, geçen hafta İran’a yönelik bir saldırı seçeneğinin gündeme geldiğini ancak bunu gerçekleştirmek zorunda kalmadıklarını dile getirdi.
Öte yandan, Israel Hayom gazetesinin ABD’li yetkililere dayandırdığı haberine göre, Beyaz Saray’da İran anlaşmasına karşı çıkan üst düzey isimlerin görevden alınabileceği yönünde mesajlar verildi. Gazeteye konuşan bir yetkili, anlaşmaya karşı çıkanların kişisel bedel ödeyebileceği uyarısında bulundu.
Bu bağlamda, Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun anlaşmaya yönelik açık eleştiriden kaçınması ve yüksek kamuoyu popülaritesi nedeniyle
Reklam & İşbirliği: [email protected]