İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İran’a yönelik saldırı hazırlığı talimatı verdiğini duyurdu. Lübnan güneyinde Refah benzeri operasyonların süreceğini belirtti.
İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İran’a yönelik olası saldırılar için orduya hazırlık yapması talimatı verdiğini açıkladı. Gallant, Lübnan’ın güneyindeki operasyonların Gazze’deki Refah modeliyle devam edeceğini belirtti.
Akademisyen ve siyaset yorumcusu Dr. Gadi Taub’un ‘Eşik Bekçisi’ adlı podcast programına katılan Bakan Gallant, İran’a yapılacak saldırılar, Lübnan’ın güneyindeki gelişmeler ve Gazze Şeridi’ndeki operasyonlar hakkında konuştu.
Gallant, Başbakan Binyamin Netanyahu ile birlikte İsrail ordusuna İran’a karşı bağımsız saldırılar için hazırlık talimatı verdiklerini doğruladı. Tahran yönetiminin, ABD ile birlikte nükleer tesislerine yapılan saldırıların ardından yeniden inşa sürecine başlamadığını savundu. Gallant, “Bunu tekrar başlatmak için öncelikle bir karar almaları gerekir ve henüz böyle bir karar almış değiller” ifadelerini kullandı.
Bakan, Lübnan’ın güneyindeki durumla ilgili olarak, “Lübnan’ın güneyinin Gazze’ye döneceğini ve Refah modelini uygulayacağımızı söylemiştim” dedi. Lübnan’ın güneyinden tahliye edilen yaklaşık 200 bin bölge sakininin uzun süre daha geri dönemeyeceğini belirtti.
Gallant, Lübnan’ın güneyindeki yapıların yerle bir edildiğini ve sınır hattı boyunca uzanan 24 köyün haritadan silindiğini övünerek anlattı. “Evlerin yüzde doksanı artık yok. 15 bin ile 20 bin arasında ev yerle bir edildi” diyen Gallant, ordunun köyleri sistematik olarak yıktığını belirtti.
Gazze Şeridi’ndeki saldırı ve işgalin devam ettiğini vurgulayan Gallant, “Gazze’nin kalbindeyiz. Yalnızca hala Gazze’de olmakla kalmıyoruz, oradaki varlığımız küçülmek yerine daha da genişliyor” diye konuştu. İşgal edilen alanların Gazze Şeridi’nde yüzde 60’ın üzerine çıktığını ve bu işgalin süreceğini ifade etti.
Gallant, “Açık ve net bir şekilde orada kalmaya devam edeceğiz. Bu güvenlik bölgeleri artık İsrail’in ulusal güvenlik politikasının bir parçasıdır” dedi. Refah’ta uygulanan yıkım modelinin Beyt Hanun, Han Yunus ve diğer yerlerde de tekrarlandığını sözlerine ekledi.
Reklam & İşbirliği: [email protected]