DOLAR 32,3767 0.16%
EURO 35,0054 -0.23%
ALTIN 2.324,780,24
BITCOIN %
İstanbul
14°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

ABD Adalet Bakanlığı Google’a ‘tekelleşme’ davası açtı

ABD Adalet Bakanlığı Google’a ‘tekelleşme’ davası açtı

ABONE OL
Kasım 2, 2020 11:15
ABD Adalet Bakanlığı Google’a ‘tekelleşme’ davası açtı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ABD Adalet Bakanlığı, teknoloji devi Google’a yönelik başlattığı soruşturma kapsamında, arama sonuçları ve reklamlarla ilgili “rekabet yasasını ihlal etti” gerekçesiyle dava açmaya hazırlanıyor. Muhafazakar kanat, gücün Google başta olmak üzere, Amazon, Facebook ve Apple gibi bir avuç teknoloji devinin elinde toplanmasından rahatsız.

ABD Adalet Bakanlığı Google’a ‘tekelleşme’ davası açtı

ABD Adalet Bakanlığı Google’a dava açmaya hazırlanıyor. Dava, 1998’de Adalet Bakanlığı’nın Microsoft’a açtığı davadan beri açılacak en büyük teknoloji davası olarak görülüyor.

AP’nin haberine göre, Google’ın sahibi olan Alphabet şirketinin bir süredir ABD Adalet Bakanlığı tarafından antitröst incelemesi altındaydı. Davaya ilişkin gelen bilgiler arasında, Adalet Bakanlığı’nın piyasa değeri 1 trilyon doların biraz üzerinde olan Google’ın tarafsız arama sonuçları sunmak yerine, kendi ürünlerini ön plana çıkartarak “rekabet yasasını ihlal etti” gerekçesiyle suçlama yöneltileceği kaydedildi.

ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) tarafından “rekabet yasasını ihlal etti” gerekçesiyle Amazon, Facebook ve Apple gibi büyük teknoloji firmalarına yönelik soruşturmalar başlatılmıştı. Teknoloji devlerine yönelik başlatılan soruşturmaların, şirketlerin artan gücünü sınırlamaya yönelik başlatılan bir operasyon olarak da değerlendiriliyor.

MUHAFAZAKARLAR DAVANIN BİR AN ÖNCE BAŞLAMASINDA ISRARCI

Google başta olmak üzere diğer teknoloji şirketlerini sık sık hedef alan Başkan Trump, şirketlerin muhafazakarlara karşı önyargılı olduğunu ve kendi görüşlerini devlete dayattıklarını ileri sürüyordu. Senatör Elizabeth Warren bir avuç teknoloji devinde gücün yoğunlaşmasına karşın çıkıyordu. Trump tarafından atanan Başsavcı William Barr ise avukatları davanın bir an önce ele alınması için baskı altına aldığı ve davayı geciktiren engelleri ortadan kaldırmak için son derece çaba sarf eden bir isim.

Başkan Trump’ın ekonomi danışmanı Gary Cohn iki yıl önce yaptığı bir açıklamada, Beyaz Saray’ın Google aramalarının devletin özel yazışmaları olarak değerlendirilmesi gerektiğini ve bu yüzden düzenlemeye tabi tutulması gerektiğini dile getirmişti.

2013 YILINDA KANIT BULUNAMAMIŞTI

Google’ın sahibi olan Alphabet şirketi geçmişte buna benzer bir soruşturmalarla karşı karşıya gelmişti. 2013 yılında Federal Ticaret Komisyonu (FTC), Google’a yönelik bir soruşturma başlatmış, fakat dava açmayı gerektirecek kanıt bulunamamıştı.

ABD Adalet Bakanlığı’nın Google’a yönelteceği bir diğer suçlama ise reklamlarla ilgili. Reklamcılık endüstrisinden yöneticiler, Google’ın popüler reklam borsasını kullanmak için Google Ad Manager uygulamasını zorunlu kılmasından şikayetçiydi. Şirketin, görüntülü arama reklamcılığındaki hakimiyetini kötüye kullandığı öne sürülüyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.