DOLAR 32,3831 0.17%
EURO 35,0546 -0.15%
ALTIN 2.324,030,21
BITCOIN %
İstanbul
17°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Almanya Geri Dönüşümde İyi mi?

Almanya Geri Dönüşümde İyi mi?

ABONE OL
Eylül 28, 2022 12:02
Almanya Geri Dönüşümde İyi mi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

 

https://turbo-entsorgung.de/ sitesinden aldığmıız verilere göre Almanya’daki geri dönüşüm sistemi vatandaşlar tarafından yürütülüyor. Ülke yüzde 70 gibi yüksek bir geri dönüşüm oranına sahip ve ‘kirleten öder’ ilkesini takip ediyor. Ancak kurallar, bulunduğunuz bölgeye göre değişir. Bu, yaşadığınız bölgedeki geri dönüşüm kurallarını öğrenmenin önemli olduğu anlamına gelir.

Almanya’nın geri dönüşüm sistemi vatandaşlara bağlı

Almanya’nın geri dönüşüm sisteminin başarısı vatandaşların katılımına bağlıdır. Almanya örneği, hükümet ve endüstrinin geri dönüşümü teşvik etmek için birlikte çalışması gerektiğini gösteriyor. Tüketiciler yeniden doldurulabilir şişeler kullanarak yardımcı olabilir. Yeni bir denkleştirme markası, şirketlerin kendilerini plastikten bağımsız olarak adlandırmalarına izin veriyor. Ve şirketlerin sözlerini tutmalarını sağlamak için yeni mevzuat yolda olabilir.

Geri dönüşüm Almanya’nın en büyük endişelerinden biridir ve ülke geri dönüşümde dünya lideridir. OECD’ye göre, Almanya diğer tüm ülkelerden daha fazla geri dönüşüm yapıyor. Almanya’da geri dönüşüm hem vatandaşlar hem de turistler için önemli bir konu.

Almanya’nın atık yönetim sistemi ‘kirleten öder’ ilkesine dayanmaktadır

Almanya’nın atık yönetim sistemi, “kirleten öder” ilkesine dayalıdır, burada atık üreticisi, yarattıkları atık için ödeme yapmak zorundadır. Sistem ayrıca atıkların ön arıtmasını ve bertarafını da içerir. Almanya, çevreye giren atık miktarını azaltmak için yasada bu yöntemi benimsemiştir. Bununla birlikte, atıkla başa çıkmanın en iyi yolu olup olmadığını sorgulayan eleştirmenler de yok değil. Son araştırmalar, yakma fırınlarının aslında çöplüklerden daha fazla toksik madde saldığını ve hava kalitesini düşürdüğünü ortaya koydu.

Son 40 yılda, Almanya’daki atık yönetim sistemi önemli ölçüde iyileşmiştir. Bununla birlikte, atık arıtma fiyatları büyük ölçüde değişmektedir. Bunun nedeni kapasite fazlalığı ve atık arıtma tesislerinin kapatılması gibi sorunlardır. Bu durum, belediye ve özel atık yönetim şirketleri arasında da önemli sorunlar yaratmıştır. Diğer bir konu ise, atık ücreti ile finanse edilmeyen sarı çöplerin toplanmasının nasıl finanse edileceğidir. Sonuç olarak, artan geri dönüştürülebilir atık miktarlarına ayak uydurabilmek için geri dönüşüm oranını yükseltmek için acil bir ihtiyaç vardır.

Almanlar geri dönüşüm şampiyonu

Almanlar geri dönüşüm şampiyonu. 2018’de geri dönüşüm oranları %49,7’ye ulaştı ve dünyanın en iyi geri dönüşümcüleri olarak selamlandılar. Sistemleri, kamunun ve üreticilerin atıklarını vergiler yoluyla ödemesini sağlayan “kirleten öder” ilkesine dayanmaktadır. Aynı zamanda düzenli vatandaşları geri dönüşüme teşvik eder. Çöp poşetleri üzerindeki vergi, vatandaşların geri dönüşüm için başka bir teşvikidir.

Alman geri dönüşüm sistemi o kadar başarılı oldu ki, çevresinde tam bir gayri resmi alt ekonomi yarattı. Pfandsammler olarak bilinen yüzlerce insan, el arabalarıyla Almanya sokaklarında plastik şişeler için çöp kovaları arıyor. Ayrıca, bazı şehirler halkı atıklarını geri dönüştürmeye teşvik etmek için özel geri dönüşüm rafları kurmuştur. https://turbo-entsorgung.de/haushaltsaufloesung-berlin/ adresinden ev çöpü ve atıklarının nasıl atılacağı hakkında bilgi alabilirsiniz.

Almanya’nın geri dönüşüm oranı yüzde 70

Almanya, dünyanın en yüksek geri dönüşüm oranlarına sahip ülkeleri arasında yer alıyor. 2009 yılında geri dönüşüm oranı yüzde 70 civarındaydı. 2015 yılında ise yüzde 79 ile daha da yüksekti. Bu oran, bir ürün tüketiciye ulaşmadan gerçekleşen geri dönüşümü de içermektedir. Almanya’nın atıklarını azaltan, kirliliği azaltan ve ülkeyi ekonomik olarak daha rekabetçi hale getiren bir sistemi var.

Geri dönüşüm, Avrupa genelinde büyüyen bir endişedir. AB’nin geri dönüşüm oranı 2005 ile 2016 arasında yüzde 40’ın üzerinde arttı, ancak yüzde 70 hedefine ulaşmak için daha fazla ilerleme gerekiyor.

Almanya’nın geri dönüşüm sistemi geri dönüşümde iyi değil

Alman geri dönüşüm sistemi Avrupa’nın en iyilerinden biridir, ancak mükemmel değildir. 2002 yılında tüm çöplerin %56’sının geri dönüştürüldüğü ülke yüksek geri dönüşüm oranlarına sahiptir. Ancak, ülkenin geri dönüşüm performansını iyileştirmek için hala yapması gereken çok şey var. Son birkaç yılda ülke, geri dönüşüm oranı giderek artan bir ilerleme kaydetti. Artık Avrupa’da belediye atıkları için en yüksek geri dönüşüm oranına sahip. Bu iyileştirme, bir dizi AB direktifiyle sağlanmıştır. Örneğin Atık Çerçeve Direktifi, bazı malzeme türleri için %50’lik bir hedef koyar.

Alman hükümeti büyüyen bir çöp sorunuyla mücadele ediyor ve sorunla başa çıkmanın bir yolu atıkları ihraç etmektir. Ancak ülkenin atık ihracatı konusunda yasal bir yasağı var, bu da ikinci el eşya satmayı zorlaştırıyor. Ancak, geri dönüştürülmeleri durumunda ikincil hammaddelerin ihraç edilmesi mümkündür. Ancak bu süreç ülkenin yerel fiyatlarını istikrarsızlaştırıyor ve yerli geri dönüşümcüleri kovmakla tehdit ediyor.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.