Azerbaycan’da gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı’nda (COP29) Türkiye adına konuşan Bakan Bayraktar, Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında belirli alanlara odaklandığını belirtti. Bakan Bayraktar, Türkiye’nin öncelikli olarak yenilenebilir enerjiye odaklandığını vurgulayarak, ülkenin bu alanda büyük bir potansiyele sahip olduğunu ve 2035 için iddialı bir program açıkladıklarını ifade etti.
Bakan Bayraktar, iklim değişikliğiyle mücadelenin uzun soluklu bir süreç olduğunu ve kolektif bir çaba gerektirdiğini belirtti. Türkiye’nin bu alandaki çabalarının yanı sıra diğer ülkelerin potansiyelleri ve katkılarının da önemli olduğunu vurguladı.
Türkiye’nin son 14-15 yılda güneş ve rüzgar enerjisinde 30 bin megavatı aşan bir kurulu güce sahip olduğunu söyleyen Bakan Bayraktar, ülkenin bu alandaki iddialı hedeflerine değindi. Türkiye’nin 2035 için 120 bin megavatlık bir kurulu güce ulaşmayı hedeflediğini belirten Bayraktar, bu doğrultuda yenilenebilir enerji kaynak alanlarındaki ihalelerin ocak ayında başlayacağını da duyurdu.
Bakan Bayraktar, enerji verimliliği alanındaki potansiyellere de değinerek, Türkiye’nin nükleer enerjiyi enerji sepetine dahil etmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin bu alandaki hedeflerine ulaşabilmek için güçlü iletim ve dağıtım şebekelerine ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
İklim değişikliğiyle mücadelede finansmanın önemine dikkat çeken Bakan Bayraktar, uluslararası finans kuruluşlarının bu süreçte önemli rol oynayacağını vurguladı. Ayrıca, yenilenebilir enerji ekipmanları ve tedarik zincirindeki zorluklara da değinen Bayraktar, küresel ölçekte aşılması gereken zorluklara dikkat çekti.
Böylece, Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadeledeki kararlılığı ve hedefleri Birleşmiş Milletler Konferansı’nda değerlendirilmiş oldu.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.