Belçika’da nisan sonunda başlayan yumurta kaynaklı Salmonella salgınında vaka sayısı 318’e çıktı. Sciensano, salgının henüz bitmediğini duyurdu.
Belçika’nın Flaman bölgesindeki Geel kentinde bulunan Laerco çiftliğinden kaynaklanan Salmonella salgınında vaka sayısı 318’e ulaştı. Belçika Bilim Kurulu Sciensano, salgının henüz kontrol altına alınamadığını duyurdu.
Nisan ayı sonunda tespit edilen yumurta kaynaklı Salmonella salgınında dört yeni vaka daha doğrulandı. Sciensano’nun son verilerine göre toplam hasta sayısı 318’e yükseldi. Alınan önlemlere rağmen vaka artışının sürmesi endişelere neden oldu.
Salgının kaynağı olarak belirlenen Geel’deki Laerco işletmesinde mayıs ayında geniş çaplı bir geri çağırma yapılmıştı. Çiftliğin tüm yumurtaları piyasadan çekildi. İlk incelemelerde sadece bir kümeste virüs tespit edilmişti. Ancak vaka sayısındaki artış üzerine yapılan yeni analizlerde ikinci bir kümeste de Salmonella tespit edildi. Bunun üzerine çiftlikteki tüm üretim faaliyetleri durduruldu.
Yetkililer, Salmonella bulaşma riski taşıyan ürünlerin marketlerden geri çekildiğini ve tüketicilerin bu ürünleri kesinlikle tüketmemesi gerektiğini belirtti. Tüketicilere, satın aldıkları ürünleri mağazalara iade ederek para iadesi almaları çağrısı yapıldı.
Sciensano, üretimin durdurulmasının salgını kontrol altına almada önemli bir adım olduğunu ancak yeni vakaların tamamen ortadan kalkmasının zaman alabileceğini açıkladı.
Reklam & İşbirliği: [email protected]