DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 20864230,46%
İstanbul
13°

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çinilerine paha biçilemeyen 8 asırlık Gök Medrese’de restorasyon başladı
  • İlk Haberler
  • Gündem
  • Çinilerine paha biçilemeyen 8 asırlık Gök Medrese’de restorasyon başladı

Çinilerine paha biçilemeyen 8 asırlık Gök Medrese’de restorasyon başladı

ABONE OL
Ocak 22, 2021 15:03
Çinilerine paha biçilemeyen 8 asırlık Gök Medrese’de restorasyon başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tokat merkezinde uzun yıllar müze olarak kullanılan Gök Medrese, müzenin taşınmasının ardından 8 yıldır kapalı olarak bulunuyordu. Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından ihale edilen Gök Medresede restorasyon çalışmaları başlatıldı. Restorasyon çalışmalarını AK Parti Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt, AK Parti Tokat Milletvekili Mustafa Arslan ve Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu ile birlikte yerince inceledi. Vakıflar Tokat Bölge Müdürü Yılmaz Kılınç, çalışmalarla ilgili heyete bilgi verdi.

3 MEDENİYETİN İZLERİNİ TAŞIYOR

Tokat Milletvekili ve aynı zamanda eski Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, Tokat’taki vakıf eserlerinin sayısının İstanbul’dan sonra en zengin il olduğunu kaydetti. Gök Medrese’de 3 medeniyetin izlerinin bulunduğunu belirten Beyazıt, “Gök Medrese’nin önemli bir şaheserdir. Burası darüşşifa şifa olarak yapılmasına rağmen Gök Medrese denilmesinin nedeni iç avluya bakan yöndeki duvarlarında turkuaz renkli çinilerinin olduğu Türkiye’deki ender yerlerden birisidir. Turkuaz bir Türk rengidir, bir Türk dokunuşudur. Selçuklular döneminde dahi Selçuklunun bu güzel eserinin içinde turkuaz renkli çinilerinin olduğunu göreceksiniz. Bunların da restorasyonu yapılarak tarihe kazandırılacak” dedi.

Çinilerine paha biçilemeyen 8 asırlık Gök Medrese'de restorasyon başladı

ÇİNİLERİN DEĞERİNE DİKKAT ÇEKTİ

Restorasyon çapılmaları ile ilgili bilgi veren Beyazıt, “Buranın ihalesi yapılarak çalışmalar başlatıldı. İnşallah 2023’den daha erken bir tarihte restorasyon ve onarımının aslına uygun bir şekilde yapılmasının sözünü alacağız. Bir an önce bu güzel eserin bizim medeniyetimize, şehrimize, dünya insanlığına kazandırmanın gayreti içerisinde olacağız” diye konuştu. Beyazıt, tarihi mekandaki çinilerin çok değerli olduğunu sözlerine ekledi.

Çinilerine paha biçilemeyen 8 asırlık Gök Medrese'de restorasyon başladı

UZUN YILLAR MÜZE OLARAK KULLANILDI

Tokat Gaziosmanpaşa Bulvarı’nda Taşhan yakınında uzun yıllar müze olarak kullanılmış olan bu tarihi anıt Selçuklu eserlerinden biridir. Kitabesi konulmayan yapı, 13. yüzyılda Müineddin Pervane Süleyman tarafından yaptırılmıştır. Anadolu Selçuklu mimari ve sanatının en belirgin özelliklerini taşımaktadır. Osmanlılar zamanında XVIII. yüzyıla kadar medrese, bimarhane ve bir odası türbe olarak kullanılan yapı, daha sonraları şifahane ve göçmen barınağı olarak kullanılmıştır. Halk arasında “Gökmedrese”, “Pervane Medresesi”, “Kırk Kızlar Medresesi”, “Darüşşifa”, “Bimarhane Tekkesi” olarak da adlandırılmıştır.

Çinilerine paha biçilemeyen 8 asırlık Gök Medrese'de restorasyon başladı



Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.