Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç, İletişim Başkanlığı Konferans Salonu’ndaki panelde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Mart 2011’den bu yana Suriye’deki çalışmalarının adalet, özgürlük ve demokrasi yanında en önemlisi insan onuru için olduğunu vurguladı. Suriye’nin geleceği için ortaya konulan fikirleri paylaşan Kılıç, bu sürecin aslında tarihî bir süreç olduğunu belirtti ve Türkiye’nin sürekli dile getirdiği konuların altını çizdi.
Dışişleri Bakanlığı Suriye Genel Müdürü Büyükelçi Mustafa Yurdakul, panelde yaptığı konuşmada, “barış diplomasisi” kavramının önemine vurgu yaparak, Türkiye’nin Suriye’deki hareketlilikle yoğun diplomatik trafiğe başladığını belirtti. Yurdakul, Türkiye’nin bölgesel sahiplik ilkesi doğrultusunda hareket ettiğini ve yeni yönetimle angajmanı önemsediğini ifade venusbet etti.
İstanbul Medeniyet Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Özden Zeynep Oktav ise Suriye’deki dengelerin gözetilmesi gereken bir süreç yaşandığını belirterek, Suudi Arabistan ile yakınlaşmanın önemine dikkat çekti. Oktav, Türkiye’nin Suriye’nin kalkınması için önemli bir müttefik arayışında olduğunu ve bu süreçte Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’ın önemine değindi. Bu önemli panelde farklı uzmanların değerlendirmeleri ile Suriye’nin istikrarı ve bölgesel ilişkiler üzerine kapsamlı bir bakış sunuldu.