DOLAR 32,3799 0.18%
EURO 35,0029 -0.23%
ALTIN 2.324,380,23
BITCOIN %
İstanbul
14°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Fransız savcılar: Nice’teki saldırgan Tunus’tan göçmen teknesiyle geçmiş
  • İlk Haberler
  • Dünya
  • Fransız savcılar: Nice’teki saldırgan Tunus’tan göçmen teknesiyle geçmiş

Fransız savcılar: Nice’teki saldırgan Tunus’tan göçmen teknesiyle geçmiş

ABONE OL
Kasım 3, 2020 08:24
Fransız savcılar: Nice’teki saldırgan Tunus’tan göçmen teknesiyle geçmiş
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Fransa’nın Nice kentinde Notre Dame Kilisesi yakınlarında üç kişiyi öldüren, çok sayıda kişinin de yaralanmasına sebep olan bıçaklı saldırganın Avrupa’ya Tunus’tan göçmen teknesiyle geldiği açıklandı.

Polis yaralananların da olduğu saldırı sonrası 21 yaşındaki zanlıyı vurmuştu. Tekbir getirerek öldürdüğü kişilerden birinin başını kesmeye çalıştığı iddia edilen Brahim Aioussaoi adlı zanlının durumunun ağır olduğu duyuruldu.

İTALYA, FRANSA VE TUNUS DEDEKTİFLERİ İNCELİYOR

Savcıların yaptığı açıklamaya göre Aioussaoi üç bıçak, iki telefon ve bir Kuran taşıyordu. Aioussaoi’nin geçen ay bir göçmen teknesiyle İtalya’nın Lampedusa adasına gittiği, İtalyan Kızılhaçı’nın kendisine verdiği bir belgeyle daha sonra Fransa’ya giriş yaptığı öğrenildi.

Fransız savcılar, Aioussaoi’nin, İtalya’dan trenle Nice’e gittiğini aktardı. Saldırıyla ilgili soruşturmayı Fransa, İtalya ve Tunus’tan dedektifler ortaklaşa yürütüyor.

Tunuslu bir yetkiliye göre Brahim Aioussaoi, militan değil.

Nice Belediye Başkanı Christian Estrosi, başı kesilerek öldürülen öğretmen Samuel Paty’e işaret ederek, “Kilise içinde öldürülen iki kişi tıpkı öğretmen gibi dehşet verici şekilde öldürüldü” ifadelerini kullanmıştı.

“TERÖR SALDIRISI”

Nice Belediye Başkanı Estrosi Twitter üzerinden daha önce yaptığı açıklamada da Notre Dame Kilisesi’nin içinde veya yakınında bıçaklı bir saldırı düzenlendiğini belirterek, polisin saldırganı yakaladığını bildirdi. Estrosi, eylemin bir terör saldırısı olduğunu ifade etti.

MACRON: İSLAMCI TERÖR

Nice’e giden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron olayla ilgili olarak “İslamcı terör saldırısı” dedi.


Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da olay yerinde incelemelerde bulundu.

Emmanuel Macron, “Fransa’nın değerlerinden vazgeçmeyeceğini ve teröre asla teslim olmayacağını” söylerken, Fransa’da kiliseler ve okullar gibi halka açık yerleri korumakla görevlendirilen askerlerin sayısının 3 binden 7 bine çıkarılacağını açıkladı.

Fransa’da saldırı sonrası ulusal güvenlik alarm seviyesi en üst düzeye çıkarıldı.

TÜRKİYE: DİNİ DEĞERLERDEN NASİBİNİ ALMAMIŞ

Türkiye Dişişleri Bakanlığı da yaptığı yazılı açıklamayla Nice’deki saldırıyı kınadı. Açıklamada, “Hiçbir sebep, bir insanın canına kıyılmasını mazur gösteremez, şiddeti meşrulaştıramaz. Kutsal bir ibadet mekânında böyle vahşi bir saldırıyı düzenleyenlerin, dini, insani, ahlaki değerlerden nasibini almadığı açıktır. Terörün farklı türleriyle mücadele eden ve terör nedeniyle vatandaşlarını kaybeden bir ülke olarak, Nice şehri sakinleri başta olmak üzere, Fransız halkıyla terör ve şiddete karşı dayanışma içinde olduğumuzu vurguluyoruz” denildi.

TUNUS BÜYÜKELÇİSİ MACRON’A TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Bıçaklı saldırganın Avrupa’ya Tunus’tan göçmen teknesiyle geldiği açıklandı. Kariyerinin bir döneminde Fransa’nın başkenti Paris’te Türkiye’nin Paris Büyükelçiliği Maslahatgüzarı olarak görev yapan, halen Türkiye’nin Tunus Büyükelçiliği görevini yürüten Ali Onaner, 23 Eylül’de Türkçe açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a Twitter üzerinden Türkçe yanıt vermişti. Macron’un sınıf arkadaşı olduğunu öne süren Onaner, mesajında, “Okul arkadaşım @EmmanuelMacron’a dostça bir tavsiye: İlerle, bekleme yapma, devam et.” ifadelerini kullandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Twiiter hesabından Türkçe yaptığı açıklamada, “Ajaccio’da, Türkiye’ye net bir mesaj gönderdik: iyi niyetli, naiflik olmaksızın sorumlu bir diyaloğu yeniden açalım. Bu çağrı bundan böyle Avrupa Parlamentosu’nun da çağrısı. Görünüşe göre de işitilmiş. İlerleyelim” ifadelerini kullanmıştı.

BİR KADIN BAŞI KESİLEREK ÖLDÜRÜLDÜ

Polis kaynakları da, bir kadının başı kesilerek öldürüldüğünü söyledi. Fransa’da bıçaklı terör: Bir kadının başı kesildi, en az 3 kişi öldürüldü. Alpes-Maritimes bölgesi milletvekili Eric Ciotti, saldırının ‘terör saldırısı olarak değerlendirildiğini’ söyledi.

İçişleri Bakanı Gérald Darmanin kriz değerlendirmesi için bakanları topladı. Nice Belediye Başkanı Estrosi, Macron’un Nice’e gelip incelemelerde bulunacağını ifade etti.

Estrosi, gazetecilere açıklamasında ‘polis müdahalesinde yaralanan şüphelinin ‘Allahu Ekber’ diye bağırdığını’ söyledi. Estrosi, “Bugün, İslami faşizme yeni kurbanlar vererek çok daha ağır bedeller ödemekteyiz. Buna şüphe yok (…) Sürekli ‘Allahu Ekber’ diye tekrar tekrar bağırdı” dedi.

KARİKATÜR GÖSTEREN ÖĞRETMEN ÖLDÜRÜLDÜ

Fransa’nın başkenti Paris’in Conflans-Sainte-Honorine semtinde bir öğretmen, sınıfta öğrencilerine Hazreti Muhammed karikatürü gösterdiği iddia edilerek 16 Ekim’de başı kesilerek öldürüldü. Polisin şüpheliyi Eragny yakınlarında elinde bıçakla gördükten sonra vurduğu kaydedildi.

Saldırıya ilişkin başlatılan soruşturma sürerken, saldırıya ilişkin bir açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, öğretmenin ifade özgürlüğünü öğrettiği için öldürüldüğünü ve bunun “İslamcı bir terör saldırısı” olduğunu söyledi. Macron, “Kazanamayacaklar… Harekete geçeceğiz” dedi.

MECLİS’TEN MAKRON TEZKERESİ

Türkiye’den AKP, CHP, MHP ve İYİ Parti, 28 EKim’de ortak bir bildiri yayımlayarak, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un İslam’a ilişkin ifadelerini kışkırtıcı, saygısız ve tehlikeli olduğunu ifade etti. Meclis’ten geçen tezkere Resmi Gazete’de yayımlandı.

2016’DAKİ SALDIRIDA 86 KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ 

Nice’te 14 Temmuz 2016 Ulusal Bayramı’nda da silahlı bir saldırgan aracını kutlamalar için toplanan kalabalığa doğru sürmüş, saldırıda en az 86 kişi ölmüştü.

Çok sayıda kişinin yaralandığı saldırıyı IŞİD üstlenmişti. Saldıranın Tunus doğumlu bir Fransız vatandaşı olduğu bildirilmişti.

Fransa’nın başkenti Paris’te de 16 Ekim’de ifade özgürlüğü ile ilgili dersinde Hz. Muhammed’in karikatürlerini gösteren öğretmen Samuel Paty başı kesilerek öldürülmüştü.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.