DOLAR 32,6013 0.39%
EURO 34,8438 0.3%
ALTIN 2.493,880,39
BITCOIN %
İstanbul
12°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Geliştirilen “Kuantum Beyin” yapay zekayı hızlandırmak için insan beynini taklit edecek
  • İlk Haberler
  • Teknoloji
  • Geliştirilen “Kuantum Beyin” yapay zekayı hızlandırmak için insan beynini taklit edecek

Geliştirilen “Kuantum Beyin” yapay zekayı hızlandırmak için insan beynini taklit edecek

ABONE OL
Mart 1, 2021 11:19
Geliştirilen “Kuantum Beyin” yapay zekayı hızlandırmak için insan beynini taklit edecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Nature Nanotechnology‘de yayınlanan yeni bir çalışmaya göre geliştirilen “Quantum Brain” (Kuantum Beyin)  yapay zekayı hızlandırmak için insan beynini taklit edecek. Paylaşılan bilgilere göre özellikle lityum pillerde bulunan kobalt elementi yapay zeka ve makine öğrenimi için önemli bir yapı taşı haline gelebilir.

Atomik bir Boltzmann makinesi geliştiren bilim insanları, bu makinenin yapay zeka çalışmalarını hızlandırmak için insan beyninin öğrenme şeklini taklit edebileceğini açıkladı. Geliştirilen makine sayesinde öğrenime izin veren mekanizmalar doğrudan donanımın içinde entegre olarak yer alıyor.

Kısacası bu çözümün işlemisi için herhangi ekstra bir yapay zeka yazılımına gerek duyulmuyor. Söz konusu çözüm nöron aktivitesi ve sinaps dilini kullanarak beynin bilgiyi işleyiş şeklini taklit edebiliyor. Bu teknolojinin temeli ise kobalt atomlarının “Quantum Spin” özelliklerine dayanıyor.

Bu atomlar bir ağ içinde doğru bir şekilde yerleştirildiğinde ortaya verileri işleyebilen ve aynı ağ yapısı içinde saklayabilen bir kuantum beyin çıkıyor. Söz konusu teknolojinin gerçek makine öğrenimine giden yolu oluşturacağı paylaşılan iddialardan biri.

Makine öğrenimi çok güçlü bir teknoloji olsa da güç tüketimi açısından oldukça verimsiz. Bu teknoloji ile birlikte hızlı bir şekilde gelişmesi beklenen makine öğrenimi, bilgisayar teknolojilerinin geleceği açısından oldukça önemli olabilir. Çalışmanın Nijmegen’de yer alan Radboud üniversitesinden Dr. Alexander Khajetoorians liderliğinde yürütüldüğünü de ekleyelim.

Tabii ki ortaya çıkan teknolojinin henüz kullanıma hazır olmadığını da belirtelim. Şu an için ekibin geliştirdikleri teknolojinin gerçek dünya bilgilerini işleyebileceğini göstermesi gerekiyor. Konu ile ilgili gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.