DOLAR 32,5840 0.32%
EURO 34,8287 0.22%
ALTIN 2.514,351,22
BITCOIN %
İstanbul
11°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

İktidarın koltuğu öğrenciden değerli

İktidarın koltuğu öğrenciden değerli

ABONE OL
Şubat 15, 2021 10:02
İktidarın koltuğu öğrenciden değerli
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Her yıl mezun olan binlerce öğrenciden yalnızca yüzde 5’inin kendi alanıyla ilgili iş bulabildiği iletişim fakültelerinin sayısı 71 oldu. Prof. Dr. Gezgin, “Temeldeki sorunları çözmeden sürekli iletişim fakültesi açmak demek var olan sorunların üzerine bir sorun daha eklemek demek” dedi.

İktidarın koltuğu öğrenciden değerli

Haber Merkezi

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı son verilere göre 2017 senesinde en yüksek üçüncü işsizlik oranı gazetecilere ait. Ayrıca ülkedeki işsiz ordusunun büyük bir kısmını iletişim fakültesi mezunları oluşturmasına rağmen geçen hafta bunlara bir tane daha eklendi. İletişim fakültelerinden her yıl mezun olan binlerce öğrencinin ancak yüzde beşi medya sektöründe iş bulabilirken, gazetecilerin de yüzde 30’u işsiz sınıfında yer alıyor. Ülkede 71 iletişim fakültesi bulunmasına rağmen basın kartı, Basın İlan Kurumu’nun Temmuz 2019 verilerine göre 7 bin 593 gazetecinin yalnızca 3 bin 211’inde bulunuyor. Öte yandan şu an iletişim fakültelerinde 14 bin 300 kontenjan var. Yeni açılan fakülteyle birlikte bu sayı daha da artacak.

FAKÜLTE SAYISI ÜÇE KATLANDI

İletişim fakültelerinin durumunu ve söz konusu kararın alınmasını BirGün’e değerlendiren Yeditepe Üniversitesi Avrupa Çalışmaları Enstitüsü Müdürü ve İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suat Gezgin, sadece 15 yılda iletişim fakültesi sayısının üçe katlandığını belirtti. Prof. Dr. Gezgin şunları söyledi: “Bir de onlar var! Son yıllarda o kadar çok iletişim fakültesi açıldı ki… Şöyle bir istatistik vereyim size. 2005’te 24 iletişim fakültesi vardı. Sadece 15 yılda iletişim fakültesi sayısının üçe katlandığını görüyoruz. Biz o zaman da iletişim fakültesi dekanları olarak ‘daha fazla iletişim fakültesi açılmasın, bir sınırlama getirilsin’ dedik, kontenjanların düşürülmesini talep ettik ama ne yazık ki bir sonuç alamadık, hâlâ da alamıyoruz”

SORUN ÜZERİNE SORUN EKLENMESİ DEMEK

Eğitimde kalitenin düştüğünü, mezun olan gençlerin çoğunun işsizler kervanına katıldığını aktaran Dr. Gezgin, “Ben pırıl pırıl gençlerimiz için o kadar üzülüyorum ki… Çoğu bin bir zorlukla memleketlerinden, ailelerinden uzakta üniversite okuyorlar, bir yandan da çalışıyorlar. Çok büyük emek, zaman, para harcıyorlar ama gelin görün ki mezun olduklarında iş bulamıyorlar. Bir sürü öğrencim yaşam mücadelesi içinde hayallerinden vazgeçmek zorunda kaldı, çoğu memleketine döndü. İletişim fakültesi mi açılacak, tamam eğitimde kalite artacaksa, gençler işsiz kalmayacaksa açılsın. Ama temeldeki sorunları çözmeden sürekli iletişim fakültesi açmak demek var olan sorunların üzerine bir sorun daha eklemek demek” ifadelerini kullandı.

Gezgin, sözlerini şöyle noktaladı: “Bu o gençlerin de suçu değil; bu sistemin, eğitimin bir sorunu. İletişim fakültesi açılmasına bir sınırlandırma getirilmesinin, kontenjanların düşürülmesinin şart olduğunu düşünüyorum.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.