Emeklilik Sistemi Değerlendirmesi İstanbul Planlama Ajansı’nın “Kent Gündemi Serisi”nin son raporuna göre, Türkiye’nin emeklilik sistemi açısından 44 ülke arasında sondan ikinci sırada yer aldığı vurgulanmıştır. Emekli Maaşlarının Değer Kaybı 2010 yılında asgari emekli aylığının 11,4 gram altın veya 453,4 ABD doları değerinde olduğu belirtilirken, günümüzde bu değerin 4,4 gram altın ve 319 ABD dolarına düştüğü…
İstanbul Planlama Ajansı’nın “Kent Gündemi Serisi”nin son raporuna göre, Türkiye’nin emeklilik sistemi açısından 44 ülke arasında sondan ikinci sırada yer aldığı vurgulanmıştır.
2010 yılında asgari emekli aylığının 11,4 gram altın veya 453,4 ABD doları değerinde olduğu belirtilirken, günümüzde bu değerin 4,4 gram altın ve 319 ABD dolarına düştüğü raporda yer almaktadır.
İstanbul’da yaşlılık aylığı alan ve çalışan-iş arayan emeklilerin oranının artarak %60 seviyelerine ulaştığı ve bu durumun emeklileri çalışmaya zorladığı raporda vurgulanmıştır.
Emeklilerin konut ve kira harcamalarının arttığına dikkat çekilen raporda, en düşük emekli maaşının barınma maliyetinin yarısından az olduğu ve bu durumun emekliler üzerinde ciddi bir baskı oluşturduğu belirtilmiştir.
İstanbul’da yaşam maliyetinin 24.991 TL olduğu ifade edilirken, en düşük emekli maaşının bu maliyetin yarısından az olduğu ve emeklilerin temel ihtiyaçlarını karşılamak adına zorlandığı raporda yer almıştır. Ev sahibi olan emeklilerin dahi kira giderlerini karşılamakta zorlandığı belirtilmiştir.
Bu veriler, İstanbul’daki emeklilerin geçim mücadelesinin giderek arttığını ve maaşların yetersizliği nedeniyle ek gelir arayışına girdiğini göstermektedir. Emeklilerin yaşam standartlarını düşürmek zorunda kaldığı ve kira giderleri gibi temel ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çektikleri raporda vurgulanmıştır.
Reklam & İşbirliği: [email protected]