DOLAR 32,3420 0.17%
EURO 35,1990 0.02%
ALTIN 2.247,580,20
BITCOIN %
İstanbul
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kordon kanında bulunan kök hücrelerin kullanıldığı tedavi yöntemine FDA’dan onay çıktı: 10 kişiden 9’unda başarılı oldu
  • İlk Haberler
  • Gündem
  • Kordon kanında bulunan kök hücrelerin kullanıldığı tedavi yöntemine FDA’dan onay çıktı: 10 kişiden 9’unda başarılı oldu

Kordon kanında bulunan kök hücrelerin kullanıldığı tedavi yöntemine FDA’dan onay çıktı: 10 kişiden 9’unda başarılı oldu

ABONE OL
Ocak 6, 2021 14:34
Kordon kanında bulunan kök hücrelerin kullanıldığı tedavi yöntemine FDA’dan onay çıktı: 10 kişiden 9’unda başarılı oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çalışmanın yazarı Profesör Camillo Ricordi, ölümcül koronavirüs için ucuz ve etkili bir tedavinin anahtarını ellerinde tuttuklarını söyledi. Ricordi, “Kök hücre tedavisi normal bağışıklık tepkisini geri yüklemek ve yaşamı tehdit eden komplikasyonları tersine çevirmek için akciğerdeki akıllı bir bomba teknolojisi gibi” ifadelerini kullandı.

Stem Cells Translational Medicine dergisinde yayınlanan çalışmada Jackson Memorial Hastanesi’nde koronavirüs tedavisi gören 24 ağır korona hastasına kök hücre tedavisi uygulandı. Tedavi grubundaki her denek için toplam 200 milyon kök hücre kullanıldı.

TEDAVİ UYGULANANLARIN YÜZDE 91’İ HAYATTA KALDI

Hastaların hepsi koronavirüse yakalandıktan sonra, şiddetli akut solunum sıkıntısı sendromu geliştirdiler. Her birine bir plasebo veya kök hücreden iki gün arayla iki enjeksiyon verildi. Bir ay sonra ise hayatta kalanların oranının kök hücrelerle tedavi edilen grupta yüzde 91 iken, plasebo verilenlerde ise yüzde 42 olduğu görüldü. Kök hücre tedavisine rağmen ölen tek kişinin ise 85 yaşın üzerinde olduğu belirtildi.

Bununla birlikte, ekip kök hücre tedavisi görenlerde iyileşme süresinin daha hızlı olduğunu buldu. Buna göre, tedavi edilenlerin yarısından fazlası son dozun ardından iki hafta içinde taburcu olurken, yüzde 80’den fazlasının bir ay sonra tamamen semptomsuz olduğu ifade edildi.

AKCİĞERDEKİ DOKU YENİLENMESİNİ HIZLANDIRIYOR

Ntv’de yer alan habere göre Ricordi, kök hücrelerin doku yenilenmesini destekleyen, akciğerleri ve diğer organları onaran antimikrobiyal aktiviteye sahip olduğunu ve bu nedenle on yıldır Tip 1 Diyabet gibi durumlarda sahip olabilecekleri faydaları araştırdıklarını söyledi.

Koronavirüse karşı yeni tedavi yöntemine FDA'dan onay çıktı: 10 kişiden 9'unda başarılı oldu

SİTOKİN FIRTINASINI ENGELLEDİ

Çalışmanın başyazarı Giacomo Lanzoni ise, “Sonuçlarımız kök hücre tedavisinin güçlü anti-enflamatuar, immünomodülatör etkilerini doğruladı ve hücrelerin şiddetli koronavirüs hastalarında ölüme neden olabilecek sitokin fırtınasını engelledi. İntravenöz (damar içi enjeksiyon) olarak verildiğinde, kök hücreler doğrudan akciğerlere ilerliyor, bu da akut solunum sıkıntısı sendromu olanların tedavisini hızlandırıyor” değerlendirmesinde bulundu.

FDA BİR HAFTA İÇİNDE ONAYLADI

Diğer taraftan Ricordi, “Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi’ne (FDA) başvurduk ve önerdiğimiz randomize kontrollü çalışmamızı bir hafta içinde onayladılar. Şu anda, kök hücreleri henüz ciddi bir şekilde hastalanmamış ancak hastalığın ilerlemesini durdurup durdurmadıklarını görmek için ventilasyon gerektirme riski taşıyan hastalarda kullanmayı planlıyoruz” dedi.

SİTOKİN FIRTINASI NEDİR?

Bağışıklık sisteminin yaralanma veya enfeksiyona tepkisinde yer alan bir grup hücreye sitokin adı veriliyor. Stokinler problemin ortaya çıktığı yere gitmek için yarışıyor ve vücudu yabancı bir istilacıya karşı savunmak için daha fazla bağışıklık hücresi göndermesi için sinyal gönderiyor.

Vücudun kendini iyileştirmesinde önemli bir rol oynayan sitokinler bir süre sonra yıkıcı hasara yol açabiliyor. Bağışıklık hücrelerinin akışı kalıcı olduğunda, bağışıklık sisteminin korumaya çalıştığı dokulardaki hücreleri öldürmeye başlayan iltihaplanma meydana geliyor. Sitokin hücrelerinin aşırı miktarda sinyal vermesi nedeniyle çok uzun süre iltihaplanma kontrol dışı kalabiliyor. Bu iltihap, ise koronavirüs hastalarının akciğerlerine dolarak solunum yetmezliğine neden oluyor. Eğer iltihaplanma kontrol edilemezse hastaların birçoğu hayatını kaybediyor.

Kordon kanında bulunan kök hücrelerin kullanıldığı tedavi yöntemine FDA'dan onay çıktı: 10 kişiden 9'unda başarılı oldu



Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.