DOLAR 32,6138 0.39%
EURO 34,7962 0.12%
ALTIN 2.493,450,38
BITCOIN %
İstanbul
13°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Lübnan’daki ABD ve Fransız büyükelçileri: “Ülkede acilen tam yetkili bir hükümet kurulmalı”
  • İlk Haberler
  • Gündem
  • Lübnan’daki ABD ve Fransız büyükelçileri: “Ülkede acilen tam yetkili bir hükümet kurulmalı”

Lübnan’daki ABD ve Fransız büyükelçileri: “Ülkede acilen tam yetkili bir hükümet kurulmalı”

ABONE OL
Temmuz 9, 2021 20:03
Lübnan’daki ABD ve Fransız büyükelçileri: “Ülkede acilen tam yetkili bir hükümet kurulmalı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Fransa ve ABD’nin Beyrut büyükelçileri, ülkede acilen reform yapabilecek tam yetkili bir hükümetin kurulmasının gerektiğini belirtti.

Lübnan haber ajansı NNA’ya göre, Fransız Büyükelçi Anne Grillo ile ABD’li mevkidaşı Dorothy Shea, Lübnan’daki durumu görüşmek üzere Suudi Arabistan’a gerçekleştirdikleri ziyaretin ardından ortak yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, büyükelçiler, Fransa ve ABD hükümetleri ile onların ortaklarının, eğitim, gıda ve sağlık gibi alanlarda Lübnan halkının acil ihtiyaçlarını karşılamaya devam ettiğini ifade etti.

Büyükelçiler, Lübnanlı yetkililerin, yıllardan bu yana devam eden kötü yönetim ve yolsuzluk sorununu çözmek için atacağı somut adımların Fransa, ABD ile bölgesel ve uluslararası ortaklardan gelecek ek yardımlar için kritik önem taşıdığına dikkati çekti.

Grillo ve Shea, ülkede acilen reform yapabilecek tam yetkili bir hükümetin kurulmasının gerektiğini vurguladı.

Fransız Büyükelçi Grillo, 8 Temmuz’da Suudi Arabistan’a hareket etmeden önce yaptığı açıklamada, Başbakan Hassan Diyab’ın, Lübnan’daki diplomatik misyon temsilcileri ve büyükelçiler ile gerçekleştirdiği görüşmede “Lübnan’ın abluka altında olduğu, halkın da bunun bedelini ödediği” yönündeki sözlerine tepki göstermişti.

ABD ve Fransız büyükelçilerinin, Suudi Arabistanlı yetkililerle Lübnan’daki durumu görüşmesi ise sosyal medyada, “ülkenin içişlerine karışma” olarak yorumlanarak tepkiye neden oldu.

Lübnan’daki ekonomik ve siyasi durum

Farklı din ve mezheplere dayalı siyasi bölünmeler açısından oldukça kırılgan bir yapıya sahip Lübnan’da, 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en büyük ekonomik kriz yaşanıyor.

Beyrut Limanı’nda Ağustos 2020’de meydana gelen büyük patlama, Lübnan’daki ekonomik sıkıntıları artırdı ve yeni bir hükümet krizi doğurdu.

Başbakan Hassan Diyab hükümeti, patlama sonrası gelen tepkiler üzerine 10 Ağustos 2020’de istifa etti ancak siyasi gruplar arasında yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle ülkede aylardır yeni hükümet kurulamadı.

Siyasi güçler ve yöneticileri ülkedeki ekonomik krizin nedeni olarak gören halk, uzun yıllardır iktidarı paylaşan mezhepsel siyasi partilerin yer almadığı, teknokratlardan oluşan küçültülmüş bir hükümetin kurulmasını talep ediyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.