DOLAR 32,3483 0.29%
EURO 35,1390 -0.02%
ALTIN 2.307,081,31
BITCOIN %
İstanbul
17°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Son Dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan dev projeyi açtı! Türkiye’de ilk kez lityum üretimi gerçekleştirilecek
  • İlk Haberler
  • Gündem
  • Son Dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan dev projeyi açtı! Türkiye’de ilk kez lityum üretimi gerçekleştirilecek

Son Dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan dev projeyi açtı! Türkiye’de ilk kez lityum üretimi gerçekleştirilecek

ABONE OL
Aralık 26, 2020 14:19
Son Dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan dev projeyi açtı! Türkiye’de ilk kez lityum üretimi gerçekleştirilecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Eskişehir’in Seyitgazi ilçesi Kırka Mahallesi’nde kurulu Eti Maden Tesisleri’ndeki lityum üretim tesisi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Vahdettin Köşkü’nden yaptığı canlı bağlantı ile açıldı. Dev tesis ile Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) başta olmak üzere tüm elektrikli otomobillerin, mobil telefonların, elektrikli araçların bataryalarında ve elektrikle çalışan aletlerin pillerinde kullanılan lityum, Türkiye’de ilk defa yerli olarak bordan üretilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan törende şu açıklamaları yaptı:

“Türkiye olarak bir taraftan koronavirüsle mücadele ederken, yatırım ve üretimi ihmal etmiyoruz. Salgının ülkemizi esir almasına izin vermeyeceğiz. Ekranları başında bizi izleyen milletim için bu tesislerin ne kadar önemli olduğunu belirtmek istiyorum. Biz her gün yeni bir tesisi yeni bir eseri ülkemize kazandırmanın heyecanını yaşıyoruz.

“ÜLKEMİZİN DIŞA BAĞIMLILIĞINI AZALTMAYI HEDEFLİYORUZ”

Enerji alanında müjdelerle dolu bir yıl yaşadık. Hep söylediğimiz gibi bu tür işlerde ‘Her arayan bulamaz ama bulanlar arayanlardır.’ Hamdolsun ilk neticeye ulaştık. Karadeniz’deki Tuna 1 Kuyusu’nda keşfettiğimiz 405 milyar metreküplük keşif gerçek potansiyeli ortaya koymuştur. İnşallah bu keşiflerle ülkemizin dışa bağlılığını azaltmayı hedefliyoruz. Daha uygun fiyatlarla doğal gaz sunmanın yanında cari açıkta da önemli avantaj elde edeceğiz. Bizden önce yıllarca ihmal edilmiş stratejik alanda Türkiye’nin gerçek potansiyelini gün yüzüne çıkarmak için yoğun çaba içerisindeyiz.

“SONDAJDA TARİHİ REKOR KIRILDI”

Maden Tetkik Kurumu bizim dönemimizde 70 yılda yapılan sondajın iki buçuk katı iş ortaya çıkarıldı. 2,5 yılda 4,4 milyon metre sondaj gerçekleştirilerek tarihi rekor kırıldı. Özellikle bilhassa ülkemizin en stratejik yer altı kaynaklarından bor madenine önem veriyoruz. Açılışını yaptığımız bu tesis çabalarımızın son örneğini teşkil ediyor. Dünya bor rezervlerinin yüzde 73’üne sahibiz. Bor yatakları lityum da içeriyor. ETİ Maden atıklardaki bor ve lityum alınarak lityum karbonat üretimi gerçekleştirildi. Halihazırda tamamını ithal ettiğimiz lityum ihtiyacının yarıdan fazlasını karşılamış olacağız.

“YERLİ OTOMOBİLİN LİTYUMU BURAN TEMİN EDİLECEK”

Projemizle TOGG otomobilinin pillerinde kullanılacak lityumu buradan temin etmeyi planlıyoruz. Akıllı telefon, tablet, dizüstü bilgisayarlarda bu lityum kullanılacaktır. Ayrıca tesisten temiz su temin edilecek.

“VANDALLARA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ”

Türkiye’nin yeraltı kaynaklarından uzun yıllar boyunca yeterince istifade edememesinin sebebi sabote edilmesidir. Ülkemizin potansiyelini harekete geçirerek hemen her çaba organize saldırıya uğramaktadır. Batılı ülkelerin enerji ihtiyaçlarını karşılamak için yıllardır kullandığı teknolojiler söz konusu Türkiye olunca hemen çevre düşmanı olduğu öne sürüldü. Türkiye’nin ve 83 milyonun tamamının faydasına olan enerji projelerimizin çevreci maskesi takmış vandallarla engellenmesine müsaade etmeyeceğiz. Vakitli ve etkili bilgilendirme çalışmalarıyla marjinallerin insanlarımızın zihnini bulandırmasına izin vermeyeceğiz.”

Son Dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan dev projeyi açtı! Türkiye'de ilk kez lityum üretimi gerçekleştirilecek



Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.