TCMB’nin yeni düzenlemesiyle ödeme ve elektronik para kuruluşları, kimlik tespiti için biyometrik veri kullanabilecek. Türk vatandaşları ve yabancılar için detaylar netleşti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), uzaktan kimlik tespit süreçlerinde biyometrik veri kullanımına kapı aralayan yeni bir düzenlemeyi yürürlüğe koydu. Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ değişikliği ile ödeme ve elektronik para kuruluşları, müşterilerinin kimliklerini uzaktan tespit ederken biyometrik verilerden yararlanabilecek.
Bu düzenleme kapsamında, kimliği tespit edilecek kişinin biyometrik verilerinin kullanılmasına izin veriliyor. Daha önce yalnızca ‘belge’ olarak tanımlanan uzaktan kimlik tespiti, ‘kimlik belgesi’ olarak güncellenerek sürece açıklık getirildi.
Yeni kurallar, kimlik tespitinde kullanılacak belgelerin orijinalliğini ve bütünlüğünü sağlamaya yönelik testlerin yapılmasını zorunlu kılıyor. Fotoğraf ve imza gibi bilgilerin yanı sıra kimlik belgesindeki verilerin yıpranma veya tahrif edilme durumlarına karşı kontrol edilmesi ve belgenin ön/arka yüzünün görsel incelemelerinin kesintisiz kayıt altına alınması gerekiyor.
Türk vatandaşı olmayan gerçek kişilerin kimlik tespiti ise Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) 9303 standardına uygun, NFC (Yakın Alan İletişimi) özelliği bulunan pasaportlar aracılığıyla gerçekleştirilecek. Bu süreç Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tebliğ esaslarına göre yürütülecek.
Reklam & İşbirliği: [email protected]