DOLAR 32,5326 0.22%
EURO 34,6022 0.09%
ALTIN 2.490,140,17
BITCOIN %
İstanbul
21°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Trump’ın avukatları azil davasında nasıl bir savunma ortaya koyacak?
  • İlk Haberler
  • Dünya
  • Trump’ın avukatları azil davasında nasıl bir savunma ortaya koyacak?

Trump’ın avukatları azil davasında nasıl bir savunma ortaya koyacak?

ABONE OL
Şubat 15, 2021 09:57
Trump’ın avukatları azil davasında nasıl bir savunma ortaya koyacak?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Azil davasının dördüncü gününde Trump’ın 6 Ocak’taki Kongre baskınında rolü olmadığını kanıtlama görevi üstlenen avukatlar, savunmayı, Trump’ın tanıklığı olmadan yapacak. Temsilciler Meclisi üyesi Demokrat Partili azil yöneticileri, Senato’daki davada ifade vermek üzere Trump’a çağrıda bulunmuş ancak Trump, bu çağrıyı geri çevirmişti.

Trump’ı, iki avukat; Bruce Castor ve David Schoen savunuyor.

Temsilciler Meclisi üyesi Demokrat Partililer’den oluşan iddia makamı, iki gün boyunca Trump’ın 6 Ocak’taki Kongre baskınından önce destekçilerine hitaben yaptığı konuşmadaki söylemlerinin isyana kışkırtma suçu oluşturduğu tezini savunmuştu.

JÜRİ ÜYESİ ÜÇ SENATÖR SAVUNMA AVUKATLARIYLA GÖRÜŞTÜ

Perşembe günü üç Cumhuriyetçi Senatör, Lindsey Graham, Ted Cruz ve Mike Lee, Trump’ın avukatlarıyla olağandışı bir görüşme yaptı. Senato’daki azil davasında senatörler, jüri üyeliği görevi üstleniyor.

CNN televizyonuna göre Trump’ın avukatlarından David Schoen, üç Cumhuriyetçi senatörün Trump’ın savunma ekibinin Cuma günkü oturumdan önce usule ilişkin görüşme yaptıklarını söyledi.

Medyada yer alan bazı haberlere göre Trump, ilk savunma ekibinin davanın başlamasından kısa süre önce ayrılması üzerine devreye giren yeni avukatları Schoen ve Castor’un yaptıkları işten memnun değil.

Castor ve Schoen, ilk günkü oturumda azil davasının anayasaya aykırı olduğu yönünde savunma yapmış, ancak Senato’da yapılan oylamada davanın anayasaya uygun olduğu ve bu nedenle görülebileceği kararı, 44’e karşı 56 oyla kabul edilmişti.

TRUMP’IN AVUKATLARI NASIL BİR SAVUNMA ORTAYA KOYACAK?

Associated Press haber ajansına göre avukatları, müvekkilleri Trump’ın suçsuz olduğunu birkaç açıdan ortaya koymaya çalışacak. Davanın anayasal olmadığına odaklanmaları beklenen Castor ve Schoen, isyancıların Kongre binasına kendi iradeleriyle girdiklerini, Trump’ın destekçilerine hitaben yaptığı siyasi konuşmanın ABD Anayasası’nın Birinci Ek Maddesi’yle garanti altına alınan siyasi bir söylem olduğunu savunması bekleniyor.

Avukatlar, bugünkü savunmayı kısa tutmayı planlıyor. Trump’ın bir danışmanı, dün, avukatların savunmayı bir günde tamamlamalarının beklendiğini söyledi.

İddia makamı gibi savunmaya da iki güne yayabilecekleri toplam 16 saat süre tanınıyor. Avukatların sunumu tamamlandıktan sonra jüri üyeliği görevi üstlenen senatörlerin gerek iddia makamı gerekse savunmaya yazılı sorularını iletme fırsatı tanınacak.

PARTİZAN ÖFKE

Trump’ın avukatlarının savunmada Demokrat Parti’ye, ikinci azil davasının eski Başkan Trump’a yönelik “nefretten” kaynaklandığı şeklinde eleştiriler yöneltmeleri bekleniyor. Savunma ayrıca, Demokratlar’ın da bazı şehirlerde bu yıl yaşanan şiddet eylemlerini kışkırttıklarını iddia etmeleri bekleniyor.

Avukat David Schoen, Perşembe günü gazetecilere yaptığı açıklamada, Demokratlar’dan oluşan iddia makamının Kongre baskınıyla ilgili yaklaşık 90 dakikalık video görüntüleri izletmesinin “rencide edici” olduğunu söyledi.

Video kayıtlarında Kongre’yi işgal eden Trump destekçilerinin giriştiği şiddet eylemleri, Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’yi öldürme tehditleri yaptıkları görülmüştü.

Schoen, Demokratlar’ın video kaydını yayınlayarak kamuoyunun 6 Ocak’taki trajediyi yeniden yaşamalarına sebep olduğunu, bunun, birlik ve beraberlik oluşturma çabalarını engellediğini söyledi.

CASTOR KENDİNDEN BEKLENEN PERFORMANSI SERGİLEYEBİLECEK Mİ?

Associated Press’e göre Cuma günkü oturumda tüm gözler, duruşmanın açılışının yapıldığı Salı günü azil davasının anayasaya aykırı olduğu iddiasını bazı Cumhuriyetçi senatörlere göre “karmaşık, dağınık ve rastgele” şekilde sunan Castor’un üzerinde olacak. Adının açıklanmasını istemeyen bir kaynak, davayı Florida eyaletindeki Mar-a-Lago malikanesinde izleyen Trump’ın hukuk ekibinin Salı günü ortaya koyduğu sunuma öfkelendiğini söyledi.

Castor, Çarşamba günü iddia makamının senatörlere Kongre baskınından şiddet içerikli görüntüler izletmesinden sonra yaptığı açıklamada, “Bu görüntüler her jürinin üzerinde duygusal bir etki yaratır, ama madalyonun iki yüzü var ve biz daha madalyonun bize dönük tarafını göstermedik” dedi.

Trump’ın Kongre kuşatmasında oynadığı rolü sert bir dille eleştiren Cumhuriyetçi Partili Maine Senatörü Susan Collins ise Trump’ın avukatlarının Cuma günkü performansının, “Kanıtları inceleyen, hukuki argümanları ortaya koyan, eksiksiz ve esaslı bir sunum yapan azil yöneticilerininki kadar açık olmasını umuyorum” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.