DOLAR 32,5933 0.36%
EURO 34,8683 0.37%
ALTIN 2.488,750,19
BITCOIN %
İstanbul
12°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Türkiye’deki Whatsapp paniğinin arka planı: Bylock tutuklamaları

Türkiye’deki Whatsapp paniğinin arka planı: Bylock tutuklamaları

ABONE OL
Şubat 15, 2021 11:17
Türkiye’deki Whatsapp paniğinin arka planı: Bylock tutuklamaları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dünyanın en büyük, Türkiye’nin ise en çok kullanılan dijital mesajlaşma uygulaması WhatsApp, 4 Ocak Pazartesi günü kullanım şartları ve gizlilik politikasını 8 Şubat günü değiştireceğini duyurdu.

Son düzenleme, bir önceki kullanım şartlarında geçen “Facebook reklam ve ürünleriyle ilgili deneyiminizin iyileştirilmesi amacıyla WhatsApp hesap bilgilerinizin Facebook’la paylaşılmamasını seçebilirsiniz” ibaresini kaldırarak, bu veri paylaşımının zorunlu olduğunu ima ediyor.

Aslında bu düzenleme, 2016’da fiilen gerçekleşmiş bir veri paylaşım politikasının yasal düzenlemeler doğrultusunda kullanım şartnamesine geçirilmesinden ibaret.

turkishminute.com’un haberine göre konu Türkiye’de Whatsapp’ın mesaj içeriklerini artık görebileceği ve bunları devlete verebileceği şeklinde yayıldı.

Söylentiler o kadar arttı ki konu Twitter Türkiye gündeminde TT oldu.

Bir anda onbinlerce kişi Whatsapp’ı kaldırmaya, ya da tüm mesajlaşma geçmişini silmeye başladı.

Korkunun nedeni yakın dönemde Bylock isimli mesajlaşma programı nedeniyle son dört yıldır yaşanan kitlesel tutuklamalar.

Bylock uygulaması Eylül 2014’e kadar Appstore’da, Nisan 2016’ya kadar ise Google Play’den indirilebiliyordu.

Uygulama bu tarihlerden sonra iki dijital marketten de kaldırıldı. Ancak MİT, Bylock’un Litvanya’da bulunan serverını bir iddiaya göre server şirketine yüksek miktarda para vererek, bir iddiaya göre ise hackleyerek kopyaladı.

Ardından Türkiye’deki Bylock kullanıcıları hakkında soruşturma başlatıldı. Bylock kullanmak yargı kararıyla terör örgütü üyesi olma suçuna delil olarak kabul edildi.

İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre; 2019 sonu itibariyle 82 bin 894 kişi hakkında Bylock kullandığı için soruşturma açıldı.

14 bin 791 kişi hakkında inceleme devam ediyor. Bu kişilerden onbinlercesi tutuklandı. Hükümet Bylock isimli mesajlaşma programını Gülen Hareketi üyelerinin kullandığını iddia ediyor.

Tutuklananların büyük kısmının Bylock mesajlaşma içeriğine ulaşılamadı.

Ancak programı indirmek bile suç olarak kabul edildi. Whatsapp’la ilgili söylentilerin Türkiye’de panik dalgasına dönüşmesinin sebebi Bylock nedeniyle yaşanan tutuklamalar.

HÜKÜMET ‘BİP’İ ÖNERİYOR

Whatsapp kullanmayı bırakanların çoğunlukla tercih ettiği programlar Telegaram ve Signal isimli uygulamalar.

Ancak çoğunluk hissesini devlete ait olan GSM şirketi Turkcell’e ait Bip isimli bir uygulama da son dönemde popüler.

Erdoğan’a yakın isimler ve Erdoğan medyası Bip uygulamasını öneriyor. Uygulama Erdoğan’ın son yıllarda en çok kullandığı “yerli ve milli” sloganıyla sunuluyor.

Ancak Bip, Whatsapp ve Signal’de olduğu gibi uçtan uca şifreleme özelliğine sahip değil. Bu sebeple Bip kullanıcılarının yazışma ve sesli görüşmelerini araya girip görmek mümkün.

Whatsapp’ın son güncellemesiyle Facebook için istediği reklam izinlerinin çok daha fazlası ise Bip’i indirenler tarafından veriliyor.

Şaşırtıcı biçimde Bip’e tepki gösterenlerden biri de Erdoğan’ın güçlü savunucularından Yenişafak Gazetesi yazarı İsmail Kılıçaslan oldu.

Kılıçarslan, Bip uygulamasını ‘polis devleti vaat ediyor’ şeklinde yorumladı:

“Bir operatör reklam platformu olarak tasarlanan BİP, hem kişisel verilerimiz hem de mahremiyet alanımızla ilgili bize koca bir polis devleti vadediyor, bir gram fazlası değil. BİP’te her kişisel verimiz reklam optimizasyonu için, her yazışmamız da emniyet güçleri için paylaşılabilir durumda. BİP’i kurarken onayladığımız sözleşmede bu hususların tamamı yazılı.”

ERDOĞAN’IN DAMADI DA SİLDİ

Erdoğan hükümetine yakın isimlerin Whatsapp’ın silinip yerine Bip uygulamasının yüklenmesi konusundaki ısrarını endişeyle karşılayanlar da var.

Hükümetin kişisel verileri daha kolay takip edebilmek için Bip konusunda ısrarcı olduğunu savunanlar da var, herhangi bir toplumsal olayda ya da kriz durumunda hükümetin alternatif haberleşme ağlarını kontrol edebilmek için bu propagandayı yaptığını savunanlar da.

Twitter’da ‘WhatsAppSiliyoruz” etiketiyle başlatılan kampanya özellikle Erdoğan’a yakın isimler tarafından desteklendi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın savunma sanayinde büyük bir şirketi bulunan damadı Selçuk Bayraktar da bunlardan biri.

Silahlı dronlar üreten Bayraktar, Whatsapp’tan ayrıldığını Twitter üzerinden yaptığı paylaşımla açıkladı. Selçuk Bayraktar, alternatif olarak sunduğu uygulamaların bir numarasına Bip’i koydu:

”Whatsapp’dan uygulamaya koyduğu yeni veri politikası nedeniyle ayrılıyorum. Kullandığım mesajlaşma programları: BIP. Açık kaynak kodlu olduğu için: Telegram Signal.”
 

Whatsapp’dan uygulamaya koyduğu yeni veri politikası nedeniyle ayrılıyorum.

Kullandığım mesajlaşma programları:#BIP

Açık kaynak kodlu olduğu için:#Telegram#Signal#WhatsAppSiliyoruz

— Selçuk Bayraktar (@Selcuk) January 9, 2021  
#WhatsAppSiliyoruz etiketi adıyla başlayan WhatsApp boykotu, kısa süre içinde yüzbinlerce kişiye ulaşmayı başardı.

FACEBOOK TÜRKİYE, KONUYLA İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI

WhatsApp’ın sahibi Facebook, Türkiye’de tartışmalara neden olan gizlilik ayarlarındaki değişiklikle ilgili açıklama yaptı.

Planlanan değişikliğin WhatsApp’ın Facebook ile veri paylaşımını değiştirmediği vurgulanan açıklamada, bunun kullanıcıların kurduğu iletişimi etkilemediğine de dikkat çekildi.

Açıklamada, planlanan güncelleme ile ilgili olarak “Dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar insanların arkadaşlarıyla veya aileleriyle özel olarak nasıl iletişim kurduğunu etkilemiyor. Gelecek ay boyunca kullanıcılarımızın gözden geçirmelerine süre tanımak adına yeni politikamızı şimdiden WhatsApp aracılığıyla paylaşıyoruz” denildi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.