DOLAR 32,3593 0.11%
EURO 35,0937 -0.12%
ALTIN 2.322,650,17
BITCOIN %
İstanbul
16°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Unutturmaya başladılar: Arama motorları sonuçları engelliyor

Unutturmaya başladılar: Arama motorları sonuçları engelliyor

ABONE OL
Kasım 4, 2020 09:42
Unutturmaya başladılar: Arama motorları sonuçları engelliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Engelli Web’in Twitter’dan yaptığı paylaşımlara göre artık sadece haber, site ve yazılar değil, bu içeriklere dair arama motorlarında yer alan sonuçlar da engelleniyor.

Mahkemenin arama motorlarından ilgili sonuçları çıkarmasını istemesi ve şirketlerin de bu karara uyması halinde Google, Yandex, Bing gibi arama motorlarında listenenen sonuçlara Türkiye’den erişilemeyecek.

Engelli Web tarafından yapılan paylaşımlar şöyle:

“Arama motorlarında karşınıza çıkan sonuçlar da artık sansürleniyor. 5651 Sayılı Kanun’da yapılan son değişiklikler ile kişilik hakları ihlal edilenlerin talep etmesi durumunda hakim tarafından, ilgili adreslerin başvuranın adıyla ilişkilendirilmemesine karar verilebiliyor. Hangi arama motorlarına bildirim yapılacağı kararda belirtilmek zorunda.

Hakimler artık “Talep edenin (…) internet adresleri ile ilişkilendirilmemesine ve GOOGLE, BING, YAHOO ve YANDEX arama motorlarına gerekli bildirimlerin yapılması için Erişim Sağlayıcıları Birliğine gönderilmesine” şeklinde karar verebiliyorlar.

Peki pratikte işleyiş nasıl? Bing arama motorunda arattığımız bir URL, Bing Almanya sayfasındaki sonuçlarda gözükürken, Bing Türkiye sayfasında gözükmüyor. Türkiye sayfasında “Bazı sonuçlar kaldırıldı” şeklinde bir mesajla karşılaşıyorsunuz.

Bir başka örnek de Yandex arama motorundan. http://Yandex.com’da arattığımız URL sonuçlarda ilk sırada çıkıyor, ancak aynı URL http://Yandex.com.tr’deki sonuçlarda gözükmüyor.”

 

Yeni Yasa kapsamında artık arama motorlarından da linkler çıkartılıyor. Buna da “unutulma hakkı” deniyor. Kimler, neleri unutturmaya çalışıyor, bunları da zaman içinde açıklayacağız. https://t.co/T9J5Ep6dsO

— Yaman Akdeniz (@cyberrights) August 16, 2020

AKDENİZ: KİMLER, NELERİ UNUTTURMAYA ÇALIŞIYOR AÇIKLAYACAĞIZ

Bilişim Hukuku Uzmanı Prof. Yaman Akdeniz ise söz konusu kararlarla ilgili olarak, “Yeni Yasa kapsamında artık arama motorlarından da linkler çıkartılıyor. Buna da “unutulma hakkı” deniyor. Kimler, neleri unutturmaya çalışıyor, bunları da zaman içinde açıklayacağız” paylaşımlarında bulundu.

UNUTULMA HAKKI NEDİR?

Sosyal medyaya yeni kısıtlamalar getiren yasa, bütün eleştirilere rağmen AKP ve MHP’nin oylarıyla Meclisten geçmişti. İlgili yasayla, internet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle “kişilik hakları ihlal edildiğini” iddia edenlerin talep etmesi durumunda yargıç tarafından, başvuranın adının, ihlale konu internet adresleriyle ilişkilendirilmemesine (unutulma hakkı) karar verilebiliyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.