USD49,37EUR55,23ALTIN6.605,00Istanbul17° Bulutlu0:25YATSI'YAKALAN SÜRE
Dünya

Belçika’da Lise Öğrencileri Fransa Benzeri Protestolar Düzenledi

Liege’de başlayan lise öğrenci eylemleri, Fransa’daki protestoların ardından Belçika geneline yayıldı. Öğrenciler eğitimde iyileştirme talep ediyor.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Belçika’da Lise Öğrencileri Fransa Benzeri Protestolar Düzenledi

Belçika’nın Liege kentinde ve çevresindeki birçok ortaöğretim kurumunda lise öğrencileri, Fransa’daki benzer protestoların ardından bu sabah derslerin başlamasını engelleyen eylemler düzenledi. Öğrenciler, sınıflardaki öğrenci sayısının azaltılması ve eğitimde daha fazla söz hakkı gibi taleplerini dile getirdi. Eylemler, Liege’deki Athenee de Fragnee, Institut Maria Goretti ve College Saint-Barthelemy gibi çok sayıda okulu etkiledi.

Liege’nin Hors-Chateau bölgesindeki Institut Marie-Therese önünde durum zaman zaman gerginleşti. Okulun önünde ateş yakan öğrenciler, bölgeye sevk edilen çok sayıda polis ekibiyle karşılaştı.

Polis, bazı okulların önünde havai fişek türü patlayıcılar, yumurta, elma ve bariyerlerin fırlatıldığını bildirdi. Açıklamada, çeşitli noktalarda maddi hasar meydana geldiği belirtildi.

Esneux, Vise, Angleur ve Soumagne beldelerindeki bazı okullarda da öğrenciler eylemler düzenledi. Vise, Angleur ve Soumagne’da öğrenciler kısa süre sonra okullara dönerken, diğer kurumlarda öğrenci ve öğretmenlerin okula girişini engellemek amacıyla gözcü hatları oluşturuldu.

Polis ve yerel kaynaklar, bu eylemlerin öğretmenler veya sendikalar tarafından değil, öğrenciler tarafından başlatılan spontane bir hareket olduğunu aktardı. Bu durum, protestoların tabandan gelen bir tepki olduğunu ortaya koydu.

Öğrencilerin Talepleri ve Protestoların Gerekçeleri

Öğrenciler, sınıflardaki öğrenci sayısının acilen azaltılmasını talep ediyor. Ayrıca, yeterli sayıda öğretmen görevlendirilmesi ve öğrenci ile velilerin karar süreçlerinde daha fazla dinlenmesi gerektiğini vurguladılar.

Eğitimin herkes için erişilebilir olması ve eğitim alanında alınacak kararların geleceklerini olumsuz etkilememesi de öğrencilerin temel istekleri arasında yer alıyor. Bu talepler, eğitim sistemindeki genel memnuniyetsizliği yansıtıyor.

Fransa’daki Benzer Eylemlerin Etkisi

Belçika’daki bu eylemler, Fransa’da yaklaşık bir haftadır devam eden lise protestolarının ardından ortaya çıktı. Fransa’da ilk olarak Paris ve çevresinde yoğunlaşan öğrenci eylemleri, daha sonra ülkenin diğer bölgelerine yayıldı.

29 Eylül tarihinde yüzlerce lise protesto ve blokajlardan etkilenirken, bazı kentlerde öğrencilerle güvenlik güçleri arasında gerginlikler yaşandı. Bu durum, Belçika’daki öğrencilere ilham kaynağı oldu.

Benzer Haberler

Tümü
FlyDubai Yolcu Uçağıyla İsrail’e İntihar Saldırısı İddiası Ummanlı Pilottan Çıktı
FlyDubai Yolcu Uçağıyla İsrail’e İntihar Saldırısı İddiası Ummanlı Pilottan Çıktı
Almanya Başbakanı Merz Kiev’e Sürpriz Ziyaretinde Yeni Destek Paketini Duyuracak
Almanya Başbakanı Merz Kiev’e Sürpriz Ziyaretinde Yeni Destek Paketini Duyuracak
Kuzey Kore’den Yeni Savaş Uyarısı Güney Kore Mayın Operasyonunu Hedef Aldı
Kuzey Kore’den Yeni Savaş Uyarısı Güney Kore Mayın Operasyonunu Hedef Aldı
Paşinyan Türkmenistan’da Azerbaycan Türkçesi Şarkıyla Bisiklete Bindi
Paşinyan Türkmenistan’da Azerbaycan Türkçesi Şarkıyla Bisiklete Bindi
Fransa Öğrenci Eylemlerinde Gözaltı Sayısı 6 Bin 500’ü Aştı
Fransa Öğrenci Eylemlerinde Gözaltı Sayısı 6 Bin 500’ü Aştı
ABD’de Yaz Saati Uygulaması Kalkıyor Mu Trump Senato’ya Çağrı Yaptı
ABD’de Yaz Saati Uygulaması Kalkıyor Mu Trump Senato’ya Çağrı Yaptı
Türkiye'den Dünya'yadan ilk Haberler burada
İlk Haberler

Reklam & İşbirliği: [email protected]

Hakkımızda
Copyright © 2025 Tüm hakları İLKHABERLER 'de saklıdır.