USD49,37EUR55,23ALTIN6.599,13Istanbul17° Bulutlu9:25İMSAK'AKALAN SÜRE
Ekonomi

Bakan Yumaklı Duyurdu 5,3 Milyar Dolarlık Tarım Finansman Paketi İmzalandı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Edirne’de düzenlenen toplantıda 5,3 milyar dolarlık dev finansman paketi için imzaların atıldığını duyurdu. Proje ile tarım ve gıda yatırımları desteklenecek.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Bakan Yumaklı Duyurdu 5,3 Milyar Dolarlık Tarım Finansman Paketi İmzalandı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Edirne’de düzenlenen ‘Türkiye Buluşmaları’ etkinliğinde yaptığı açıklamada, Türkiye’nin artık küresel arenada daha güçlü bir aktör haline geldiğini belirtti. Yumaklı, “Türkiye Yüzyılı” vizyonuyla ülkenin potansiyeline güvendiğini ve sürekli çıtayı yükselttiğini ifade etti.

Terörsüz Türkiye sürecinin ülkeyi gerçek gücüne yaklaştıracağına işaret eden Bakan Yumaklı, bu sürecin milli birlik, kardeşlik ve demokrasi için büyük bir kazanım olacağını vurguladı. Güvenlik için ayrılan kaynakların bilim, teknoloji, üretim ve sosyal kalkınmaya yönlendirileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Vizyoner Siyaseti ve Tarım Diplomasisi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vizyoner siyasetinin dünya üzerinde etkili olduğunu belirten Yumaklı, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nu buna örnek gösterdi. Erdoğan’ın hakkaniyet ve adalet vurgusu yaptığını kaydeden Yumaklı, “Zulmün olduğu yerde tarafsızlık namussuzluktur” anlayışıyla hareket ettiklerini dile getirdi.

Dünyada güçlenen diplomasi anlayışının önemli bir unsuru olarak tarım diplomasisini öne çıkaran Bakan Yumaklı, son üç haftada Çin, Almanya ve Rusya ile temasları güçlendirdiklerini ve somut anlaşmalar imzaladıklarını aktardı. Bu çalışmaların amacının gıda arz güvenliğini küresel gelişmelere karşı daha dayanıklı hale getirmek olduğunu belirtti.

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, 2025 yılında tarımsal hasılada 83,2 milyar dolar ile yeni bir rekor kırıldığını ve Türkiye’nin tarımsal üretimde 24 yılda 12. sıradan 7. sıraya yükseldiğini duyurdu. 2026 yılı için ise 140 milyon tonun üzerinde bitkisel üretim rekoltesi beklediklerini, bunun Cumhuriyet tarihinin en yüksek rakamı olacağını ekledi.

Bakan Yumaklı, müjdeli bir haberi Edirne’den duyurarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çiftçilerle buluşmada açıkladığı ‘Türkiye Tarım, Gıda Sektörünün İstihdam ve Kırsal Refah İçin Dönüşüm Projesi’nin finansman paketi için imzaların atıldığını ve projenin başladığını bildirdi. Bu proje ile tarım ve gıda alanındaki yatırımlara 10 yıl boyunca 5,3 milyar dolarlık finansman sağlanacağını belirtti. Dünya Bankası tarafından onaylanan ilk 750 milyon doların bu yıl içinde girişimcilerin kullanımına açılacağını söyledi.

Edirne’ye yapılan yatırımlara da değinen Yumaklı, son 24 yılda tarım, orman ve su alanlarında yaklaşık 136 milyar liralık destek ve yatırım sağlandığını ifade etti. 687 bin dekar arazinin sulamaya açıldığını, 37 milyon fidanın toprakla buluşturulduğunu ve 7 ovayı koruma altına aldıklarını aktardı. Ayrıca, 1,3 milyar liraya mal olacak Çömlekköy Barajı’nın 2028 yılında tamamlanacağını duyurdu.

Trakya’daki üreticiler için imar planı değişikliği ile tarımsal yapılarda imar planı şartının kaldırıldığını ve hayvancılık tesisleri için emsal oranının artırıldığını belirten Yumaklı, çeltik üreticilerinin seyyar kurutma makineleri için geçici elektrik aboneliği sorununu da çözdüklerini sözlerine ekledi.

Benzer Haberler

Tümü
Küresel Piyasalar Yapay Zeka ve Jeopolitik Belirsizliklerle Dalgalanıyor
Küresel Piyasalar Yapay Zeka ve Jeopolitik Belirsizliklerle Dalgalanıyor
KOSGEB İş Geliştirme Çağrısı Başvuru Tarihi Belli Oldu
KOSGEB İş Geliştirme Çağrısı Başvuru Tarihi Belli Oldu
Deprem Bölgesindeki 5 İlde Özel Okul Öğrencilerine Eğitim Desteği Yüzde 35 Artırıldı
Deprem Bölgesindeki 5 İlde Özel Okul Öğrencilerine Eğitim Desteği Yüzde 35 Artırıldı
Yaşlı ve Engelli Aylıkları Ekim Ayı Ödemeleri Başladı
Yaşlı ve Engelli Aylıkları Ekim Ayı Ödemeleri Başladı
Sigorta İşlemleri eDevlet Üzerinden Hızlandı Hasar Dosyaları Tek Çatı Altında
Sigorta İşlemleri eDevlet Üzerinden Hızlandı Hasar Dosyaları Tek Çatı Altında
Togg T10X Eylül Ayında Otomobil Pazarında Liderliğini Sürdürdü
Togg T10X Eylül Ayında Otomobil Pazarında Liderliğini Sürdürdü
Türkiye'den Dünya'yadan ilk Haberler burada
İlk Haberler

Reklam & İşbirliği: [email protected]

Hakkımızda
Copyright © 2025 Tüm hakları İLKHABERLER 'de saklıdır.