DOLAR 32,2078 0%
EURO 35,2000 0.12%
ALTIN 2.519,830,78
BITCOIN 2149037-0,77%
İstanbul
18°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Batı Ülkelerinin Çifte Standart Tutumu: Ukrayna ve Gazze

Batı Ülkelerinin Çifte Standart Tutumu: Ukrayna ve Gazze

ABONE OL
Ocak 5, 2024 17:04
Batı Ülkelerinin Çifte Standart Tutumu: Ukrayna ve Gazze
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rusya-Ukrayna Savaşında Batı Ülkelerinin Tutumu

Rusya’nın uluslararası hukuku ihlal etmesi kınandı

Uluslararası ilişkiler düşünce kuruluşu Istituto Affari Internazionali’nin Direktörü Nathalie Tocci tarafından kaleme alınan analize göre, Batı ülkeleri Rusya-Ukrayna Savaşı başladıktan sonra Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda Rusya’nın uluslararası hukuku ihlal etmesini kınadı ve Rusya’nın Ukrayna topraklarından çekilmesi çağrısında bulundu.

Gazze’ye İsrail Saldırılarına Çifte Standart Tutum

Benzer durumlar, farklı tutumlar

Analizde, Gazze’de yaşanan İsrail saldırılarıyla Ukrayna’daki durumun benzer olduğuna dikkat çekildi. Ancak Batılı ülkeler arasında Ukrayna konusunda fikir birliği sağlanamadığı gibi Gazze konusunda da çifte standart oluştuğu belirtildi.

Uluslararası hukuka farklı yaklaşımlar

Analizde, AB üyeleri arasında Gazze’de acilen insani ateşkes talep eden karar tasarılarının oylarına atıfta bulunularak Avrupa ülkelerinin ateşkes çağrısı yapmaya ve uluslararası hukuka ilişkin farklı yaklaşımları olduğu vurgulandı.

Avrupa’nın Siyasi Gücü ve Gazze

İsrail’e benzer tutum yok

Avrupa ülkelerinin Ukrayna-Rusya Savaşı’nda Rusya’ya yaptırım uygulanması ve uluslararası arenadan dışlanması çağrısında bulunduğu analizde, Gazze’ye saldırılarını sürdüren İsrail’e benzer bir tutum ve karar alınmadığına dikkat çekildi.

Avrupa’nın Orta Doğu’daki rolü

Analizde, Avrupa’nın Orta Doğu’da siyasi bir aktör olarak görülmediği ve itibar kaybı yaşadığı belirtildi. Bölgedeki ülkelerin ABD, Çin, Rusya ve Hindistan’ın siyasi tutumlarını önemsediği ifade edildi.

Ukrayna ve Gazze’deki Tutumların Etkisi

AB’nin Ukrayna’ya destek tutumu

Analizde, Batı ülkelerinin Orta Doğu’da yitirdiği siyasi gücün Ukrayna konusundaki duruşunu “ciddi şekilde” zedelediği aktarıldı. AB’nin Gazze’de ateşkes çağrısı yapmaması ve uluslararası hukuk ihlallerine karşı net ve kararlı bir tutum almadığı sürece Ukrayna’yı desteklemesinin eleştirileceği belirtildi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.