DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN %
İstanbul
12°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kiralık Konut Piyasasında Düşme Gözlemleniyor

Kiralık Konut Piyasasında Düşme Gözlemleniyor

ABONE OL
Aralık 20, 2023 15:17
Kiralık Konut Piyasasında Düşme Gözlemleniyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

BETAM Raporuna Göre Kira Fiyatları Düşüş Yönünde

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından yapılan bir rapor, sahibinden.com’un ilan verileri üzerinden kiralık konut piyasasının durumunu inceledi. Rapor, kira fiyatlarının düşme eğiliminde olduğunu ortaya koydu.

Reel Kira Fiyatları Düşüşte

Rapora göre, ülke genelinde ve İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük şehirlerde reel kira fiyatları son 5 aydır düşüş gösteriyor. Reel fiyatların azalmasıyla birlikte yıllık kira artış oranı da gerilemiştir. Ülke genelinde yüzde 18,3, İstanbul’da yüzde 9,3, Ankara’da yüzde 60,1 ve İzmir’de yüzde 34,1 oranında bir düşüş gözlemlenmiştir.

Deprem Bölgelerinde Kira Fiyatlarında Düşüş

Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, rapora göre deprem bölgelerinde kira fiyatlarının düştüğünü vurguluyor. Depremzedelere yapılan konutlarla birlikte talebin azalması, kira fiyatlarının gerilemesine yol açmıştır. Taylan, deprem bölgesinde kira fiyatlarının düşmesini şu şekilde açıklıyor:

“Depremzedelere konteynerler, evler yapıldıkça o bölgelerde artık kiralar yavaş yavaş yerine oturuyor. Kiralık talebi o bölgelerde azaldı. Deprem konutları bir yıl içinde tamamlandığında, Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya gibi şehirlere göç eden insanlar kendi şehirlerine ve daha güvenli konutlara dönecekler. Bu durumda kiraların daha da düşeceğini görebiliriz.”

Büyük Kentlerde Durağanlık

Eğitim-öğretim yılı öncesi üniversite öğrencileri ve iş nedeniyle şehir değişiklikleri gibi faktörler, kiralık konut piyasasında belirleyici olmuştur. Ancak son dönemde yaşanan depremler, bu faktörlerin gerisinde kalmıştır.

Hacı Ali Taylan, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük kentlerde artık anormal artışların yaşanmadığını belirtiyor. Kiralık fiyatlarındaki duraklama, diğer ekonomik etkenlerle karşılaştırıldığında düşüş olarak algılanabilir. Taylan, durumu şu şekilde açıklar:

“Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında her hafta değişen kiralık fiyatları son 4-5 aydır sabit kalmıştır. Büyük şehirlerde fiyat artışı olmadığını söyleyebiliriz. Kiralık fiyatları düşmese de durağan bir dönem yaşanmaktadır. Şu anda daha istikrarlı bir kira piyasası vardır. Fiyatlar artmadığı için bu sevindiricidir.”

Ukrayna Savaşı Sahil Kesimlerini Etkiledi

Hacı Ali Taylan, Ukrayna Savaşı’nın kira fiyatlarını olumsuz etkilediğini belirtmektedir. Özellikle Antalya ve Mersin gibi sahil bölgelerinde kiralık konut talebinde artış yaşanmış ve fiyatlar hızla yükselmiştir. Ancak şu anda bu trendin tersine döndüğü ifade edilmektedir:

“Antalya’da kiralık fiyatları biraz gerilemeye başladı. Bunun birden fazla sebebi vardır. Örneğin, yabancıların mülk edinmesinin maliyeti arttı. Yabancı talebi azaldı. Sahil kesimlerindeki kira artışlarındaki en büyük etken, yabancı talebiydi. Örneğin Mersin’de ciddi bir artış yaşandı, ama şimdi duruldu. Çünkü yabancı talebi büyük ölçüde azaldı.”

Kira Fiyatlarının Geleceği

Kış aylarında olunması, kira fiyatlarındaki düşüşte etkili olan faktörlerden biridir. Konut arzının yetersiz olması, fiyatların yükselmesine neden olmaktadır. Hacı Ali Taylan, piyasanın bundan sonra nasıl bir seyir izleyeceği konusunda yeni yıla dikkati çekmektedir. Taylan’a göre, kısa vadede kira fiyatlarının düşmesi beklenmemektedir. Ancak deprem konutlarının ve kentsel dönüşüm projelerinin hızlanmasıyla birlikte konut arzı artacak ve bu da kira fiyatlarının düşmesine yol açabilecektir.

“Kira fiyatlarında çok yüksek ve gerçeklikten uzak rakamlar vardı. Bu anormal durum artık gerçekçi rakamlara döndü diyebiliriz. 2024 yılına kadar fiyatların istikrarlı bir şekilde devam edeceğini bekliyorum. Fiyatların mevcudu koruması, bir anlamda geriye gitmesi demektir.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.