DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN %
İstanbul
15°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

ABD Tüketici Enflasyonu Ocak Ayında Arttı

ABD Tüketici Enflasyonu Ocak Ayında Arttı

ABONE OL
Şubat 13, 2024 18:02
ABD Tüketici Enflasyonu Ocak Ayında Arttı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Amerikalıların Yaşam Maliyeti Yüzde 0,3 Arttı

ABD Çalışma Bakanlığı, ocak ayına ilişkin tüketici enflasyonu verilerini açıkladı. Buna göre, Amerikalı tüketicilerin yaşam maliyeti, ocakta bir önceki aya kıyasla yüzde 0,3 arttı. Bu rakam, piyasa beklentilerinden daha yüksek bir artış oranı olarak kaydedildi.

Ocak Ayında Son Dört Ayın En Yüksek Seviyesine Ulaşıldı

Ocak ayında aylık enflasyon, son dört ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Geçen yıl aralıkta yüzde 0,2 olarak revize edilen aylık enflasyon oranı, ocakta yüzde 0,3 olarak kaydedildi. Bu durum, Amerikalılar için yaşam maliyetinin arttığını göstermektedir.

Yıllık Enflasyon Beklentileri Aştı

TÜFE, ocakta yıllık bazda yüzde 3,1’lik bir artış kaydetti. Bu rakam, piyasa beklentilerinden daha yüksek bir enflasyon oranıdır. Önceki yılın aralık ayında yüzde 2,9 olan yıllık enflasyon, ocakta yüzde 3,1’e yükseldi. Bu durum, Amerika’da genel olarak fiyatların arttığını göstermektedir.

Barınma Fiyatları Artarken Enerji Fiyatları Düştü

Ocak ayında barınma endeksi aylık bazda yüzde 0,6 ve yıllık bazda yüzde 6 artış gösterdi. Gıda endeksi ise ocakta yüzde 0,4 arttı. Ancak enerji endeksi büyük ölçüde benzin endeksindeki düşüşe bağlı olarak yüzde 0,9 düştü. Bu veriler, barınma maliyetlerinin arttığını, ancak enerji maliyetlerinin düştüğünü göstermektedir.

Çekirdek Enflasyon Beklentileri Aştı

Değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE de ocakta aylık bazda yüzde 0,4 artış gösterdi. Yıllık bazda ise çekirdek enflasyon yüzde 3,9 olarak kaydedildi ve yaklaşık 2,5 yılın en düşük seviyesinde kalmaya devam etti. Piyasa beklentileri, çekirdek TÜFE’nin aylık bazda yüzde 0,3 ve yıllık bazda yüzde 3,7 artması yönündeydi. Ancak çekirdek enflasyon, beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.