DOLAR 32,2906 0.06%
EURO 34,9677 0.31%
ALTIN 2.397,400,19
BITCOIN %
İstanbul
20°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bangladeş’te Seçim Öncesi Gerilim Artıyor

Bangladeş’te Seçim Öncesi Gerilim Artıyor

ABONE OL
Ocak 6, 2024 17:07
Bangladeş’te Seçim Öncesi Gerilim Artıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Şeyh Hasina Vecid Seçimlerin Hükümet Denetiminde Yapılması Gerektiğini İfade Ediyor

Bangladeş’in mevcut Başbakanı Şeyh Hasina Vecid, anayasada belirtildiği üzere seçimin, hükümetin gözetiminde yapılması gerektiğini ifade ediyor. Bu nedenle genel seçimlerin mevcut hükümet denetiminde gerçekleşmesine karşı çıkan ana muhalefetteki BNP, seçimleri boykot etme kararı aldı.

Protestolar Ülke Genelinde Devam Ediyor

28 Ekim 2023’te başlayan gösterilere Bangladeş Cemaat-i İslami Partisi ve diğer muhalefet partilerinin de katılmasıyla ülke genelinde birçok protesto düzenlendi. BNP, seçimlerden önce Başbakan Hasina’nın hükümeti yerine geçici ve “tarafsız” bir hükümetin kurulmasını talep etti. Ancak hükümet bu talebi reddetti ve BNP, seçimleri boykot etmeye devam edeceğini duyurdu.

Güvenlik Güçleri Görevlendirildi

Ülkede seçimlerin “güvenliğin sağlanması ve huzurun korunması” için güvenlik güçlerini görevlendirildi. BNP üyeleri, partiyi destekleyen 24 bin kişinin gözaltına alındığını, milyonlarca kişiye dava açıldığını iddia ediyor. Ancak Adalet Bakanı Enesül Hak, bu sayının doğru olmadığını savunuyor. Ekim ayının sonunda başlayan gerginlik nedeniyle muhalefeti destekleyen 20’den fazla kişinin öldürüldüğü kaydedildi.

Başbakan Hasina’dan Seçim Mesajı

Başbakan Hasina, seçim kampanyaları kapsamında yaptığı konuşmada, seçimlerde “huzurun korunması” gerektiğini vurguladı. Hasina, “Demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne inanan siyasi partiler ve kurumlar, anayasal süreci sekteye uğratacak hiçbir düşünceyi teşvik etmemelidir.” dedi. Ayrıca Hasina, seçimlerin “özgür, adil ve tarafsız” olmasını umduğunu ifade etti.

BNP 48 Saatlik Grev İlan Etti

Ana muhalefetteki BNP, seçimin yapılacağı gün dahil olmak üzere 48 saatlik greve gidileceğini ilan etti. BNP Genel Sekreteri Ruhul Kabir Rizvi, muhalefetin söz konusu seçimleri boykot ettiğini hatırlatarak halka genel greve katılma çağrısında bulundu. BNP ve müttefikleri, Başbakan Hasina’yı 2018 seçimlerinde hile yapmakla suçluyor ve gelecek seçimleri kimin denetleyeceğine dair protestoları sürdürüyor.

Ulusal ve Uluslararası Gözlem Heyetleri

Seçimlerin adil ve güvenilir bir şekilde yapılması için ulusal ve uluslararası gözlem heyetleri görevlendirildi. Japonya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Japonya eski Dakka Büyükelçisi Watanabe Masato liderliğinde bir heyet, seçimleri gözlemlemek üzere Bangladeş’e gitti. ABD, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler de tarafları şiddetten kaçınmaya ve güvenilir bir seçim yapmaya teşvik ediyor.

Şeyh Hasina Vecid’in Hedefi 5. Kez Başbakan Olmak

Bangladeş’in “demir leydisi” olarak nitelendirilen Başbakan Hasina, ülkesinin içinde bulunduğu siyasi kargaşa ve ekonomik zorluklara rağmen 5. kez başbakanlık koltuğuna oturmayı hedefliyor. Hasina, Bangladeş’in kurucu Cumhurbaşkanı Şeyh Bangabandhu Mujibur Rahman’ın kızıdır. Rahman’ın 1975’teki bir askeri darbeyle devrilmesi sonucu tüm ailesiyle birlikte öldürülmüştür.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.