DOLAR 32,3196 0.2%
EURO 35,1463 0%
ALTIN 2.302,171,10
BITCOIN %
İstanbul
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Boeing, Ticari Operasyonları İçin 2 Milyon Galon Sürdürülebilir Uçak Yakıtı Satın Alıyor
  • İlk Haberler
  • Gündem
  • Boeing, Ticari Operasyonları İçin 2 Milyon Galon Sürdürülebilir Uçak Yakıtı Satın Alıyor

Boeing, Ticari Operasyonları İçin 2 Milyon Galon Sürdürülebilir Uçak Yakıtı Satın Alıyor

ABONE OL
Şubat 8, 2022 09:15
Boeing, Ticari Operasyonları İçin 2 Milyon Galon Sürdürülebilir Uçak Yakıtı Satın Alıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
EPIC Fuels, bileşiminde gıda olarak tüketilmeye müsait olmayan tarımsal atıktan üretilen sürdürülebilir uçak yakıtı içeren yakıt karışımı tedarik edecek. 

                – Bu zamana kadarki en büyük sürdürülebilir uçak yakıtı alım anlaşması, havacılığın karbonsuzlaşması için en ivedi çözüm olan bu yakıtlara ilişkin Boeing kararlılığını yansıtıyor. 

Boeing, Ticari Uçaklar operasyonlarında kullanmak üzere, EPIC Fuels ile 2 milyon galon (7,5 milyon litre) harmanlanmış sürdürülebilir uçak yakıtı tedarik anlaşması imzaladı. Bir uçak üreticisi tarafından şimdiye kadar duyurulan en büyük sürdürülebilir uçak yakıtı alımı olan bu anlaşma, Boeing’in havacılık sektörünün karbonsuzlaşmasına ilişkin kararlılığını bir kez daha gösteriyor.

Boeing Çevresel Sürdürülebilirlik Başkan Yardımcısı Sheila Remes, “Sürdürülebilir uçak yakıtları, güvenli, kanıtlanmış ve ivedi bir çözüm olarak, sektörümüzün 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonuna yönelik uzun vadeli taahhüdünü gerçekleştirmesine yardımcı olacak. Boeing, sürdürülebilir uçak yakıtlarının gerçeğe dönüştürülmesine öncülük ediyor. Bu anlaşma, müşteri teslimatları ve kendi operasyonlarımızda kullanacağımız sürdürülebilir uçak yakıtlarına sahip olmamızı ve karbon ayak izimizi azaltmamızı sağlayacak.” açıklamasında bulundu.

Yaşam döngüsü karbon emisyonunu yüzde 80’e kadar azaltan ve gelecekte yüzde 100’e kadar çıkma potansiyeline sahip sürdürülebilir uçak yakıtlarının, havacılığın önümüzdeki 20-30 yıl içinde karbonsuzlaşmasına yönelik en ivedi ve önemli çözümü sunduğu yaygın kabul görüyor. Çeşitli hammaddelerden üretilebilen ve ticari kullanım onayına sahip sürdürülebilir uçak yakıtları; uçak, motor ve yakıt doldurma altyapısında değişikliğe gerek duymadan geleneksel uçak yakıtıyla karıştırılabiliyor. Boeing, yaklaşık bir yıl önce, ticari uçaklarını 2030 yılına kadar yüzde 100 sürdürülebilir uçak yakıtlarıyla sertifikalı uçuşlar yapabilecek şekilde teslim edeceğini taahhüt etti.

EPIC Fuels ile yapılan bu anlaşma, gıda olarak tüketilmeye müsait olmayan tarımsal atıktan üretilen sürdürülebilir uçak yakıtı ürünü (yüzde 30 oranında sürdürülebilir uçak yakıtı ve yüzde 70 oranında geleneksel uçak yakıtı karışımı) tedarikini kapsıyor. Bu alım; sürdürülebilir uçak yakıtlarının ticari üretim, test, nakil, teslimat ve Dreamlifter uçuşlarında daha geniş kullanımına imkân verecek. EPIC Fuels, ayrıca, gelecek vadeden teknolojileri laboratuvar ortamı dışında havada test ederek inovasyonu hızlandıran Boeing ecoDemonstrator programına özel olarak, yüzde 50-50’den yüzde 100’e değişen oranlarda sürdürülebilir uçak yakıtı tedarik etmeye devam edecek. Sürdürülebilir uçak yakıtlarının, hâlihazırda, geleneksel uçak yakıtlarıyla yüzde 50-50 oranında karışım oluşturularak ticari uçuşlarda kullanım onayı bulunuyor.

Ağırlıkla ABD ve Kanada’da faaliyet gösteren bağımsız uçak yakıtı tedarikçisi EPIC Fuels’in Başkan Yardımcısı ve Operasyon Direktörü Kyle O’Leary, “Çevre yönetimi ve güvenliğine verdiğimiz önem sektör içerisinde gayet iyi biliniyor. Boeing’le ortaklığımız çok uzun yıllara dayanıyor ve bu anlaşmanın bir parçası olmaktan ötürü mutluyuz. Birlikte çalışmaya ve sürdürülebilirliği müşterilerimiz için daha ulaşılabilir hale getirmeye devam edeceğiz.” dedi.

Sürdürülebilir uçak yakıtlarını geliştirmek, bu yakıtların tedarikini genişletip maliyetini düşürmek amacıyla tüm dünyada havayolları, yakıt şirketler, devletler ve araştırma kurumlarıyla işbirlikleri yürüten Boeing, bu alımla, yatırımlarına bir yenisini daha ekleyip bu alandaki uzun vadeli sektör liderliğini pekiştiriyor. Sürdürülebilir uçak yakıtlarıyla test uçuşlarına 2008 yılında başlayan ve 2011 yılında ticari kullanım onayının alınmasına destek olan Boeing, uçak teslimat uçuşlarının 2012 yılından itibaren sürdürülebilir uçak yakıtlarıyla yapılmasına imkân sağladı. Boeing ecoDemonstator programı, FedEx işbrliği ile sektörün yüzde 100 sürdürülebilir uçak yakıtı kullanılan ilk test uçuşunu 777 kargo uçağı ile 2018 yılında gerçekleştirdi. Boeing, karbon emisyonunu azaltmaya yönelik kararlılığının göstergesi olarak, daha temiz yakıtların kullanımını teşvik etmek amacıyla, 2019 yılında, müşterilerine ticari teslimat uçuşlarının sürdürülebilir uçak yakıtlarıyla yapılması seçeneğini sunmaya başladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.