DOLAR 33,9849 -0.01%
EURO 37,5667 0.28%
ALTIN 2.749,490,19
BITCOIN 19758522,42%
İstanbul
24°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kamu İhale Hukuku

Kamu İhale Hukuku

ABONE OL
Ocak 19, 2022 07:13
Kamu İhale Hukuku
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İhale hukuku kamu ihaleleri ile ilgili olarak bazı anlaşmazlıkların oluşması durumunda başvurulan bir kaynaktır. Kamu ihale hukuku aracılığı ile uyuşmazlıkların çözümlenmeye çalışıldığı görülür. Kamusal alanda oluşan ihtiyaçlar mal ve hizmet alımları olabileceği gibi yapım işleri de olabilir.

Devlet kendisi ile hukuki açıdan bağı olmayan aracı unsurlarla bu işlemleri yaptırmak istediğinde kamu yararına uygun olarak ihale açar. İhalelerin amacı kamu kaynaklarının en etkili ve verimli şekilde kullanılabilmesidir.

Kamu ihale hukuku bu açıdan içeriğinde yer alan maddeler aracılığı ile sorunların çözümlenmesinde aracı olur. Ortaya çıkan anlaşmazlıklar ve uyuşmazlıklar hukuk kuralları aracılığı ile düzenlenir. Bundan dolayı da bilimsel bir disiplin olarak kabul edilen hukuk kurallarına bağlı kalınır.

Kamu İhaleleri Nasıl Yapılır?

Kamu ihale hukuku hakkında merak edilenler olurken kamu ihale usulleri de bu sorulardan yalnızca biridir. Kamu ihaleleri nasıl yapılır? Merak edilirken çeşitli ihale usullerinden söz edilmesi gerekir. Kamu ihale usulleri açık ihale usulü, pazarlık usulü ya da belli istekliler arasında yapılan ihale usulü olarak çeşitlenir.

Kamu kurumu kamusal alanda duyulan ihtiyaca bağlı olarak ihale açarak katılımcılara duyuru yapar. İhalenin yapılma şekline bağlı olarak da katılanlar arasında bu işlemler gerçekleştirilir. Kamu ihale kanunu ihaleler sırasında ortaya çıkabilecek yanlışların düzeltilmesinin yanı sıra uyuşmazlıkların da çözümlenmesi için kullanılır.

Kamu İhale Usulleri Nelerdir?

Kamu ihale usulleri nelerdir? Merak edilirken çeşitli biçimlerde kamu ihaleleri gerçekleştirilir. Açık ihale usulü, pazarlık usulü veya belli istekliler arasında ihale usulü kamu ihale usulleri arasında yer alır. Bir de olağandışı koşulların gerçekleşmesi durumunda uygulanan ihale usulünden söz etmek gerekir. Olağanüstü hallerde pazarlık usulü uygulamasından da yararlanılabilir.

4734 sayılı kanun maddesi kamu ihalelerini ilgilendirmektedir. Kamusal alanda ortaya çıkan ihtiyaçların giderilmesi sırasında hangi hukuk kurallarının geçerli olduğu bu kanun maddesi ile açıklığa kavuşturulur.

Açık ihale usulünde bütün isteklilerin teklif vermesi mümkün olurken belli istekliler arasındaki ihale usulünde iki aşamadan söz etmek gerekir. Yapılacak iş bir uzmanlık gerektirdiğinde bu uygulamanın tercih edildiği görülmektedir.

Pazarlık usulünde de iki şamadan söz etmek gerekli olur. Her iki yöntem uygulandığı halde bir teklif çıkmazsa bu uygulamaya başvurulması mümkün olur. Kamu ihalelerine ilişkin bir şüphe oluşması durumunda kişilerin şikâyet etme hakkı bulunurken ayrıca bazı şikâyet evrelerinin istenilen sonuçları vermemesi durumunda dava da açılabilmektedir.

Şikayetler ilk önce ihaleyi açan kuruma yapılır. İstenilen sonuçlar alınamadığında ise Kamu İhale Kurumu’na itirazen şikâyet aşamasının gerçekleşmesi dava açılabilmesinin ön koşuludur. Bundan dolayı hukuki sürecin başlangıcı şikâyet aşamasından geçmektedir.

Hukuk devletinin gereklerinden biri olan yasalara uygun hareket etmek her alanda geçerlidir. Kamusal alanda ortaya çıkan ihtiyaçların sağlanması için yararlanılan ihale yöntemleri sırasında da şüpheli bir durum oluşması durumunda hukuk yoluna başvurulabilmektedir. İhale hukuku bu süreçte yararlanılacak kaynaktır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.