DOLAR 32,5369 0.32%
EURO 34,6199 0.25%
ALTIN 2.495,450,51
BITCOIN %
İstanbul
23°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kitap Tavsiyeleri: Çalıkuşu

Kitap Tavsiyeleri: Çalıkuşu

ABONE OL
Şubat 23, 2022 10:17
Kitap Tavsiyeleri: Çalıkuşu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

 

Türk edebiyatının en önemli ve en güzel eserleri arasında Çalıkuşu kitabı bulunmaktadır. Reşat Nuri Güntekin tarafından kaleme alınan eser dil ve anlatım yönünden aldıkça başarılı bir konumdadır. Hikâye konusunda da oldukça başarılı bir kurguya sahip olan Çalıkuşu kitabı, yazarın hayatından enstantaneler de bulundurmaktadır. Kitap günümüzde de en çok okunan ve en çok beğenilen Türk romanlarının başında gelmektedir.

 

Reşat Nuri Güntekin

Türk edebiyatının önemli isimlerinden birisi olan Reşat Nuri Güntekin 1899 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Reşat Nuri Güntekin’in ailesi önemli isimlerdi. Yazarın kardeşi erken yaşlarda vefat edince Reşat Nuri tek çocuk olarak büyümeye başladı. Babasının mesleği dolayısıyla birçok okulda eğitim gören yazar, çocukluğunun bu atraksiyonlu dönemlerini yazarlığa yansıttı.

Reşat Nuri Güntekin küçük yaşlarda okumaya merak sarmıştı ve birçok eserler de içli dışlı olmaya başladı. Edebiyatımızın için oldukça önemli olan bir diğer isim Fatma Aliye Hanım’ın bir kitabı onu çok etkilemişti. Fatma Aliye Hanım’ın Udi isimli eseri Reşat Nuri’yi çok derinden etkiledi ve yaşamında iz bırakacak bir eser oldu. Daha sonrasın hem kendi okuma düzeyini geliştirdi hem de okul açısından önemli okullarda eğitim hayatına devam etti. Lise hayatına İstanbul’da devam eden yazar Saint Joseph gibi güzel bir lisede eğitim alma şansına nail oldu.

Darülfünun Edebiyat bölümünde de üniversite yaşamına devam etti ve mezun oldu.  Sonraki yıllarda öğretmen olarak farklı şehirlerde görev almaya başladı. Öğretmenlik mesleği sırasında yaşadığı olaylar daha sonraki yıllarda eserlerinin konusunu oluşturacaktı. Türkçe ve Fransızca konularında öğrencilerine dersler vermeye devam ediyordu. Birçok lisede eğitim veren Reşat Nuri Güntekin bu bölgelerde kendi yazar kimliği adına birçok ayrıntı biriktirdi. Önceler öğrencisi olan Hadiye Hanım ile evlenerek yaşamlarını birleştirdi. Öğretmen mesleğinin yanında edebiyat konusuyla da ilgilenmeye devam eden Reşat Nuri Güntekin, çeşitli yerlerde yazılar yazmaya başladı.

Reşat Nuri Güntekin’i büyük bir üne kavuşturan eseri Çalıkuşu ise 1922 yılında Vakit Gazetesi’nde tefrika edildi. Daha sonralarında kültürel alanda çalışmalarına devam eden yazar, ülkemizi sürekli geziyor ve müfettişlik görevi yapıyordu. Bir dönem siyaset konusuyla da ilgilenen yazar 1939 yılında Çanakkale Milletvekilliği görevini üstlendi. Yaşamını sonlarına doğru kanser hastalığına yenik düşerek 1956 yılında hayata gözlerini yumdu.  Geriye  ölümsüz eserleri kaldı.

 

Çalıkuşu Romanı

Çalıkuşu romanı 1922 yılında Vakit gazetesinde tefrika edilmeye başlamıştı. 1932 yılında ise kitap haline getirilen roman tüm ülkede olumlu tepkiler topladı. Kitap daha sonrasında 1937 yılında büyük değişikler yapılarak yeniden basıldı. Çalıkuşu Türk edebiyatı konusunda öncü romanları  başında gelmektedir. Reşat Nuri Güntekin’in ustalık eseri olan bu kitap hem anlatım yönünden hem de anlatılan olaylar açısından insanlar tarafından oldukça fazla beğeni topladı. Çalıkuşu romanında kendi hayatından da izler barındıran Reşat Nuri Güntekin bu eseriyle ülkemizde itibar gören yazarların arasına girmiş bulunmaktaydı.

Çalıkuşu romanında Feride adlı karakterin bir ihanet sonucunda kendisini öğretmenlik mesleğine vermesi, ve öğretmenlik mesleğini yapmak için diyar diyar gezmesi anlatılmaktadır. Eser basit bir konu gibi görülse de içerisinde barındırdığı mesajlar ile çok dikkat çeken ve içi dolu bir roman olarak edebiyatımızda yer edindi. Türk toplumunda kadının yeri ve benzeri gibi konuları deşen Çalıkuşu romanı, Reşat Nuri Güntekin’in bir otobiyografik romanı olarak da adlandırılabilir.

Çalıkuşu romanı ülkede ününü artırmaya başlayınca kitap uyarlama olarak filme çekildi. Tiyatro oyunu, televizyon dizi gibi alanlarda da uyarlanarak gösterime sunuldu. Yazarın kaliteli dili, hikayeleri anlatıştaki ustalığı ve gerçek bir roman hissi uyandırması insanlar tarafından çok okunan yazarlar arasında bulunmasına vesile oldu. Günümüzde de Türk edebiyatı alanından en çok sevilen yazar arasında bulunmaktadır.

 

Reşat Nuri Güntekin Eserleri Nelerdir?

Edebiyatımız için oldukça önemli olan Çalıkuşu romanın yazarı Reşat Nuri Güntekin’in diğer eserleri : Çalıkuşu, Yaprak Dökümü, Acımak, Yeşil Gece, Dudaktan Kalbe, Miskinler Teknesi, Bir Kadın Düşmanı, Gizli El, Damga, Kavak Yelleri, Son Sığınak, Değirmen, Ateş Gecesi, Eski Hastalık, Anadolu Notları gibi birçok kaliteli eser kaleme almıştır. Reşat Nuri Güntekin’in Türkçeyi özenli kullanımı ve realistik öğeler barındırması insanların hoşuna gitmiştir. Günümüzde hala çok fazla okunan yazar, edebiyatımız açısından oldukça önemli bir isim olarak tarihe geçmiştir. Bazı sokaklara, okullara ismi verilen yazar kültür tarihimi açısından oldukça önemli isimlerin arasında yer almıştır.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.