DOLAR 32,2044 -0.07%
EURO 34,7231 -0.47%
ALTIN 2.435,00-0,38
BITCOIN %
İstanbul
11°

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

ÇOMÜ’den Yapay Zeka Destekli Tarım Projesi

ÇOMÜ’den Yapay Zeka Destekli Tarım Projesi

ABONE OL
Şubat 25, 2024 19:03
ÇOMÜ’den Yapay Zeka Destekli Tarım Projesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çeltik Tarlalarında Yapay Zeka Destekli Sulama Otomasyon Sistemi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde görevli Prof. Dr. Ünal Kızıl önderliğindeki ekip, Dijital Tarım Laboratuvarı’nda yapay zeka destekli projeler üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

FAO Penman-Monteith Modeline Dayalı Sulama Otomasyon Sistemi

2022 yılında TÜBİTAK desteğiyle yürütülen “Çeltikte Damla Sulamada FAO Penman-Monteith Modeline Dayalı Sulama Otomasyon Sisteminin Geliştirilmesi” projesi, çeltik tarlalarında su israfını önlemeyi ve suyun doğru kullanılmasını sağlamayı hedefliyor.

Yapay Zeka ile Su Tasarrufu Sağlanması

Otomasyon sistemi, tarlaya kurulan sensörler ve devreler aracılığıyla android cihazlarla iletişim kurarak hava durumu ve diğer verileri anlık olarak işleyip sulama işlemlerini optimize ediyor. Bu sayede çeltik üretiminde su israfının önüne geçilmesi ve suyun verimli bir şekilde kullanılması sağlanıyor.

Patent Başvurusu ve Gelecek Planları

Projenin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla birlikte bu yıl içinde otomasyon sistemi için patent başvurusunda bulunulması planlanıyor. Prof. Dr. Kızıl, yapay zeka alanındaki gelişmeleri tarıma entegre ederek Türk çiftçisine akıllı ve ekonomik çözümler sunmaya devam ettiklerini vurguladı.

Uygun Maliyetli ve Verimli Tarım Sistemleri

Çeltik üretiminde suyun büyük bir kısmının tüketildiğine dikkat çeken Kızıl, geliştirdikleri otomasyon sisteminin maliyetinin 50 bin liranın altında olduğunu belirtti. Ayrıca, gelecek planlarında çiftçilerin bütçesine uygun, 5-10 bin liralık maliyetleri olan sistemler geliştirmeyi hedeflediklerini açıkladı.

Çeltik Otomasyon Sistemi

Prof. Dr. Kızıl, geliştirdikleri otomasyon sistemi sayesinde çeltik tarlalarında su israfının önüne geçileceğini ve suyun doğru kullanılmasının sağlanacağını aktardı. Ayrıca, sisteme uzaktan müdahale edilebildiğini ve kullanıcının SMS ile bilgilendirilebileceği bir bildirim sisteminin bulunduğunu belirtti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.