DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN %
İstanbul
16°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tunceli’nin Kıraçlar köyünde Sürü Sahipleri, Kuzu Doğumları İçin Nöbette
  • İlk Haberler
  • Magazin
  • Tunceli’nin Kıraçlar köyünde Sürü Sahipleri, Kuzu Doğumları İçin Nöbette

Tunceli’nin Kıraçlar köyünde Sürü Sahipleri, Kuzu Doğumları İçin Nöbette

ABONE OL
Şubat 7, 2024 22:03
Tunceli’nin Kıraçlar köyünde Sürü Sahipleri, Kuzu Doğumları İçin Nöbette
0

BEĞENDİM

ABONE OL

‘Kom’ Adı Verilen Barınaklarda Hayvanlarını Besliyorlar

Tunceli’nin Çemizgezek ilçesine bağlı Kıraçlar köyünde yaşayan sürü sahipleri, hayvanlarını evlerine 10 kilometre uzaklıktaki ‘kom’ adı verilen barınaklarda barındırıyorlar. Bu barınaklar, taştan duvarlar ve brandalarla kaplanmış tavanlarıyla hayvanlara korumalı bir ortam sunuyor.

Kuzuların Sağlıklı Doğum Yapabilmeleri İçin Nöbet Tutuyorlar

Şafakla güne başlayan sürü sahipleri, bölgede ‘Şafaklılar’ olarak anılıyor. Kış aylarında hayvanlarını komdan çıkartarak yemleme işlemi yapıyor ve su ihtiyaçlarını Keban Barajı’ndan karşılıyorlar. Ancak şubat ayı ile birlikte sürü sahipleri farklı bir telaşa kapılıyor, kuzu doğumlarını beklemeye başlıyorlar.

Sürü sahipleri, soğuk hava ve vahşi hayvan saldırısı riskine rağmen kuzuların sağlıklı doğum yapabilmeleri için komlarda 24 saat nöbet tutuyorlar. Doğum sırasında koyunlara yardımcı olan sürü sahipleri, kuzuların ezilip ölmemeleri için büyük çaba sarf ediyorlar. İlk defa doğum yapan ve yavrularına alışamayan koyunlar için de sürü sahipleri devreye giriyor. Kangal köpekleri ise koyunları ve yeni doğan kuzuları kurtlardan koruyor.

Kuzular, Sürü Sahiplerini Mutlu Ediyor

Doğum nöbetlerinin zor ve yorucu olduğunu belirten sürü sahipleri, gece gündüz demeden hayvanların yanında olmanın önemini vurguluyorlar. Koyun doğumlarında yanlarında olmadıkları durumlarda kuzuların çoğunun ölebileceğini söylüyorlar. Bu yüzden kuzuların sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmeleri için ellerinden geleni yaptıklarını ifade ediyorlar. Doğum süreci 1 ay sürüyor ve oldukça yorucu olsa da, kuzuların sağlıklı bir şekilde doğmasının mutluluğu, tüm yorgunluğu unutturuyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.