DOLAR 32,1842 -0.32%
EURO 35,0438 0.07%
ALTIN 2.469,900,98
BITCOIN 20917645,72%
İstanbul
17°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Alzheimer Hastalığının Erken Teşhisinde Kan Testleri Yapılacak

Alzheimer Hastalığının Erken Teşhisinde Kan Testleri Yapılacak

ABONE OL
Nisan 4, 2024 21:01
Alzheimer Hastalığının Erken Teşhisinde Kan Testleri Yapılacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

UCL ve Oxford Üniversitesi, Alzheimer Hastalığına Yeni Bir Yaklaşım İçin İşbirliği Yapacak

BBC’nin aktardığı habere göre, University College London (UCL) ve Oxford Üniversitesi’nden araştırmacı ekipler, Alzheimer hastalığının erken teşhisini sağlayarak tedaviye erişimi kolaylaştırmayı hedefliyor. Bu kapsamda İngiltere’de yaklaşık 5 bin kişiden alınan kan örnekleriyle klinik testler gerçekleştirilecek.

Oxford Üniversitesi Araştırmacıları, Kan Örneklerinde Alzheimer Belirtilerini Arayacak

Oxford Üniversitesi’nden araştırmacılar, gönüllülerden toplanan kan örneklerinde “amyloid ve tau” gibi belirli proteinlerin izlerini arayacak. Ayrıca vasküler demans, frontotemporal demans ve lewy cisimli demans gibi demans türlerinin olası biyolojik belirtilerini de incelenecek.

UCL Araştırmacıları, p-tau217 Ölçümü ile Teşhis Oranını Artırmayı Hedefliyor

UCL’den araştırmacılar ise kandaki p-tau217 ölçümünün erken demans ve Alzheimer hastalığının teşhis oranını artırıp artırmadığını belirlemek amacıyla klinik deneyler yapacaklar. Uzmanlar, farklı demans hastalığı türlerinin farklı aşamalarda kan testleriyle tespit edilebilme olasılığını da araştıracak.

Araştırma Alzheimer Tedavisinde Yeni Kapılar Açabilir

UCL’nin nöroloji profesörü Jonathan Schott, Alzheimer tedavisinde erken teşhisin kritik önemine dikkat çekerek, “Umduğumuz gibi Alzheimer’ı yavaşlatacak yeni tedaviler kullanıma girerse, bu araştırma hayati olacak” açıklamasında bulundu. Schott, araştırmanın sonucunda hastaların yeni tedavi yöntemlerine eşit erişim sağlanabileceğini belirtti.

Bu çalışmanın, Alzheimer gibi demansa neden olan hastalıkların doğru ve zamanında teşhis edilmesinde önemli bir adım olabileceği düşünülüyor. Bilim insanları, gelecek 5 yıl içinde İngiltere’de Alzheimer teşhisinde kan testlerinin kullanılmasına olanak tanıyacak sonuçlar elde etmeyi umuyor. Ancak İngiltere’de halihazırda Alzheimer teşhisi konulan hastaların yalnızca üçte birine resmi olarak teşhis konulduğu da belirtiliyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.