DOLAR 32,3689 -0.37%
EURO 34,7527 -0.22%
ALTIN 2.392,87-1,22
BITCOIN %
İstanbul
14°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Birleşik Krallık’ta Taze Ürünlerde Yüksek PFAS İçeriği Tespit Edildi

Birleşik Krallık’ta Taze Ürünlerde Yüksek PFAS İçeriği Tespit Edildi

ABONE OL
Nisan 9, 2024 21:01
Birleşik Krallık’ta Taze Ürünlerde Yüksek PFAS İçeriği Tespit Edildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bir Hükümet Test Programı Sonuçlarına Göre Çileklerde Yüzde 95 Oranında PFAS Bulundu

Birleşik Krallık’ta yürütülen bir hükümet test programı, ülkede satışa sunulan ve bir kısmı yurt dışından ithal edilen taze ürünlerde yüksek seviyede PFAS içeriği tespit etti. Çalışmada çileklerin yüzde 95’inin PFAS maddesini içerdiği belirlendi.

Toksin İçeren Diğer Gıdalar ve Oranları

  • Üzüm: %61
  • Kiraz: %56
  • Ispanak: %42
  • Domates: %38
  • Şeftali: %38

PFAS adı verilen insan yapımı maddeler, “sonsuz kimyasallar” olarak bilinir çünkü vücutta birikir ve uzun süre ayrılmazlar. Bu maddelerin tüketilmesinin, kanser, yüksek kolesterol, böbrek fonksiyonlarının azalması, tiroid hastalıkları, düşük doğurganlık, baskılanmış bağışıklık sistemi ve bebeklerde düşük doğum ağırlığı gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği bilinmektedir.

Geniş Kullanım Alanı ve Endişeler

PFAS kimyasalları, pestisitlerden yapışmaz kızartma tavalarına, giyimden kozmetiğe, gıda ambalajından yangın söndürücü köpüklere kadar birçok ev ürününde kullanılmaktadır. Birleşik Krallık Pestisit Eylem Ağı’ndan Nick Mole, “PFAS’ın ciddi hastalıklarla ilişkilendirildiği artan kanıtlar göz önüne alındığında, tüketicilerin bu kimyasalları tüketmekten başka seçeneği olmaması endişe vericidir. Bu kimyasalların uzun süre vücutta kalabileceğini bilmek de kaygı vericidir.”

Mole, “Bu sonsuz kimyasalların yutulmasının sağlık riskleriyle ilgili daha iyi bir anlayış geliştirmemiz ve besin zincirinden dışlamak için gereken adımları atmamız gerekiyor.” şeklinde konuşarak konunun ciddiyetine dikkat çekti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.