DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN %
İstanbul
16°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

BRCA Gen Mutasyonu Taşıyan Kadınlar İçin Yeni Tedavi Yöntemleri Geliştiriliyor
  • İlk Haberler
  • Sağlık
  • BRCA Gen Mutasyonu Taşıyan Kadınlar İçin Yeni Tedavi Yöntemleri Geliştiriliyor

BRCA Gen Mutasyonu Taşıyan Kadınlar İçin Yeni Tedavi Yöntemleri Geliştiriliyor

ABONE OL
Mart 28, 2024 21:02
BRCA Gen Mutasyonu Taşıyan Kadınlar İçin Yeni Tedavi Yöntemleri Geliştiriliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Angelina Jolie’nin Kararı

Angelina Jolie, 2013 yılında yaptırdığı genetik test sonucunda BRCA1 genetik mutasyonunu taşıdığını öğrenmiş ve bu mutasyonun meme kanseri riskini %87, yumurtalık kanseri riskini ise %50 artırdığını öğrenmişti. Bu durum üzerine Jolie, her iki göğsünü ve yumurtalıklarını aldırarak önleyici bir adım atmıştı.

Yeni Araştırmaların Işığında

İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi akademisyenleri, BRCA gen mutasyonu taşıyan sağlıklı kadınlarda meme dokusundaki bağışıklık hücrelerinin “tükenme” belirtileri gösterdiğini keşfetti. Bu durum, bağışıklık hücrelerinin hasarlı hücreleri temizleyemediğini ve bu durumun da kansere yol açabileceğini ortaya koydu.

İnsanlı Çalışmalara Geçiş

Profesör Walid Khaled, bu keşif sayesinde BRCA meme kanseri gen mutasyonu taşıyıcıları için ameliyat dışında önleyici tedavi potansiyelinin olduğunu belirtti. Immünoterapi ilaçlarının bu fonksiyon engelini aşabileceğini ifade eden Khaled, şu anda bu ilaçların ciddi yan etkileri olduğunu ve insanlar üzerindeki çalışmalara geçmeden önce güvenli bir dozajın belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

Riskler ve Tedavi

NHS‘ye göre, BRCA1 gen mutasyonuna sahip kadınların yaşamları boyunca meme kanserine yakalanma riski %65 ila %85 arasında iken yumurtalık kanseri geliştirme riskleri %40 ila %63 arasında değişmektedir. BRCA2 mutasyonuna sahip kadınların ise hayatlarının bir döneminde meme kanserine yakalanma riski %40 ila %85 arasında değişmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.