DOLAR 32,3924 -0.1%
EURO 34,6685 -0.41%
ALTIN 2.391,83-1,76
BITCOIN %
İstanbul
15°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Parazitler ve Öğrenme Yetenekleri Arasındaki İlişki

Parazitler ve Öğrenme Yetenekleri Arasındaki İlişki

ABONE OL
Nisan 17, 2024 21:02
Parazitler ve Öğrenme Yetenekleri Arasındaki İlişki
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Parazitoloji Uzmanları ve Evrimsel Biyologlar Uyarıyor: Gıda Zehirlenmesi ve Zihinsel Etkileri

Çek Cumhuriyeti’ndeki Charles Üniversitesi’nden parazitoloji uzmanları ve evrimsel biyologlar, yapılan araştırmalarda gıda zehirlenmesinin öğrenme becerilerini, hafızayı etkileyebileceğini ve şizofreni riskini artırabileceğini belirtiyor.

Parazitlerin Uzun Süreli Etkileri

Uzmanlar, nüfusun geniş bir kesimini etkileyen ve vücutta uzun süre varlığını sürdürebilen Toxoplasma gondii ve Borrelia spp. gibi parazitlere odaklanıyor. Toxoplasma gondii, ABD’de yılda 800.000 gıda zehirlenmesi vakasından sorumlu olup, özellikle domuz eti, kuzu eti ve geyik etinde yaygın olarak bulunmaktadır. Diğer yandan Borrelia spp., her yıl ABD’de yaklaşık 476.000 kişiyi etkileyen Lyme hastalığına neden olmaktadır.

Çalışma ve Sonuçlar

Folia Parasitologica dergisinde yayınlanan çalışmada, 42 yaş ortalaması olan 7.762 kişiyle anket yapılmıştır. Katılımcılar arasında yapılan testler sonucunda, yaklaşık 962 kişinin Toxoplasma, 1.778 kişinin de Borrelia enfekte olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, gıda zehirlenmesi geçiren ve parazit taşıyan bireylerde reaksiyon sürelerinin yavaşladığı ve bilişsel testlerde performanslarının düştüğü gözlemlenmiştir.

Araştırmacılar, enfeksiyonların uzun süreli etkilerine dikkat çekerek, parazitlerin sağlık problemlerine uzun vadede de etki edebileceğini vurgulamaktadır. Fiziksel semptomların düzeldiği durumlarda bile hafıza ve zeka sorunlarının devam edebileceği belirtilmiştir. Bu bulgular, parazitlerin insan vücudunda kronik sorunlara yol açabileceğine dair önemli bir işaret olarak kabul edilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.