DOLAR 32,3680 -0.35%
EURO 34,6780 -0.41%
ALTIN 2.382,21-1,65
BITCOIN 18915171,44%
İstanbul
14°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Geleneksel Mesai Saatlerinde Çalışmanın Sağlık Üzerindeki Etkisi

Geleneksel Mesai Saatlerinde Çalışmanın Sağlık Üzerindeki Etkisi

ABONE OL
Nisan 5, 2024 21:01
Geleneksel Mesai Saatlerinde Çalışmanın Sağlık Üzerindeki Etkisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gençlikteki İstihdam Alışkanlıkları ve Sağlık İlişkisi

Bir araştırmaya göre, genç yetişkinlik dönemindeki istihdam alışkanlıkları ile ilerleyen yaşlardaki sağlık durumu arasında bağlantı bulunmaktadır. 7.000’den fazla kişi üzerinde yapılan analizlerde, sabit çalışma saatlerine sahip olan ve daha sonra değişken çalışma saatlerine geçen bireylerin 50 yaşında daha düşük uyku kalitesine, fiziksel veya zihinsel sağlık sorunlarına ve depresif belirtilere sahip olma olasılıklarının daha yüksek olduğu keşfedildi.

Yaşam Boyunca Biriken Etkiler

New York Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma, çalışma programlarının sağlık üzerindeki etkilerinin kişinin yaşamı boyunca birikebileceğini ve ilerleyen yaşlarda sağlık eşitsizliklerine neden olabileceğini ortaya koyuyor. Profesör Wen-Jui Han’a göre, düzensiz çalışma programlarının yetersiz uyku, fiziksel yorgunluk ve duygusal tükenme gibi sağlık sorunlarına yol açabileceği belirtiliyor.

Vardiyalı Çalışmanın Beyne Etkisi

Önceki çalışmalar, vardiyalı çalışmanın zayıf hafıza ve yavaş zihinsel işlem gibi sorunlarla ilişkili olduğunu göstermektedir. Geleneksel saatlerin dışında çalışmanın sirkadiyen ritim ile etkileşime girerek kaliteli uykuyu zorlaştırabileceği ve beyne olumsuz etkileri olabileceği öne sürülmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.