DOLAR 32,5160 0.13%
EURO 34,9401 0.12%
ALTIN 2.437,310,13
BITCOIN %
İstanbul
17°

HAFİF YAĞMUR

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kanadalı Bilim İnsanları: Akıllı Telefon Kullanımı ve Zihinsel Sağlık Arasında İlişki
  • İlk Haberler
  • Sağlık
  • Kanadalı Bilim İnsanları: Akıllı Telefon Kullanımı ve Zihinsel Sağlık Arasında İlişki

Kanadalı Bilim İnsanları: Akıllı Telefon Kullanımı ve Zihinsel Sağlık Arasında İlişki

ABONE OL
Nisan 14, 2024 21:01
Kanadalı Bilim İnsanları: Akıllı Telefon Kullanımı ve Zihinsel Sağlık Arasında İlişki
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Araştırmacılar, Ergenlik Dönemindeki Teknoloji Kullanımının Zihinsel Sağlık Üzerinde Etkili Olabileceğini Buldu

Kanadalı bilim insanları, ergenlik döneminde akıllı telefon ve sosyal medya kullanımının, kişi 23 yaşına geldiğinde **paranoya, sanrılar, halüsinasyonlar** ve **tuhaf fikirler** ile bağlantılı olabileceğini buldu. Ancak araştırmacılar, aslında sorunun nedeninin teknolojinin kendisi olmayabileceğini ve bir çocuğun bu cihazlara olan bağımlılığının, onun zaten akıl hastalığına karşı savunmasız olduğuna dair bir uyarı olabileceğini söyledi.

Yüksek Medya Kullanımı ve Zihinsel Sağlık Sorunları Arasındaki İlişki

JAMA Psikiyatri dergisinde yer alan araştırmanın arkasındaki ekip, “Yüksek medya kullanımı ve zihinsel sağlık sorunları, ebeveynlerin zihinsel sağlık sorunları, yalnızlık, zorbalık ve ebeveyn-çocuk ilişki sorunları gibi risk faktörlerini paylaşıyor gibi görünüyor.” dedi.

Uyarı: Ekran Başında Kalma Süresinden Mahrum Bırakmak Zararlı Olabilir

Araştırmacılar ayrıca, bağımlı gençleri aniden ekran başında kalma sürelerinden mahrum bırakmaya zorlamanın işe yaramayacağı ve daha zararlı olabileceği konusunda uyardı. Çalışma, 1997 ve 1998 doğumlu 2.120 Kanadalının medya alışkanlıklarını ve psikotik deneyimlerini inceledi.

İnternet Kullanımı ve Zihinsel Sağlık

Araştırma, bilgisayar kullanımını büyük ölçüde azaltanların, diğer kişisel deneyimler dikkate alındıktan sonra bile yetişkinlikte hâlâ daha sık psikotik deneyimler yaşadıklarını buldu. İnternet kullanımının, video oyunları veya televizyon izlemekten ziyade **depresyonla daha güçlü bir şekilde** ilişkili olduğu belirtildi.

Oyun Bağımlılığı ve Zihinsel Sağlık

Oyun, duygusal düzenlemeyi ve sosyal becerilerin gelişimini TV gibi pasif teknoloji türlerinden daha fazla destekleyebilir. Araştırmacılar, klinisyenlerin, teknolojiyi suçlamadan önce, psikotik deneyimler yaşayan oyun bağımlısı bir gencin neden bağımlı hale geldiğini düşünmeleri gerektiğini tavsiye etti.

Uzman Görüşü

Oxford Üniversitesi’nden Dr. Simona Skripkauskaite de, “Ergenlik döneminde yüksek dijital teknoloji kullanımı, daha sonraki zihinsel sağlık sorunlarının nedeni olmaktan ziyade erken bir işareti olabilir.” dedi. Dr. Skripkauskaite, “Önceden var olan kişisel koşullar genellikle hem artan medya kullanımının hem de zihinsel sağlık sorunlarının altında yatmaktadır.” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.